Izložba arhivske građe “Upravni razvitak Mostara”

Izložba arhivske građe “Upravni razvitak Mostara”

U Centru za kulturu Mostar bit će 17. jula od 20:30 ati otvorene izložba UPRAVNI POLOŽAJ GRADA MOSTARA OD 1833. DO 1918. GODINE, te predstavljeno drugo izdanje knjige Jasmina Brankovića pod naslovom „Upravni razvitak grada Mostara za vrijeme osmanske i austro-ugarske vlasti“.

Mostar je imao veoma buran, intenzivan i dinamičan razvoj. Kulturne i urbane dimenzije tog razvoja prilično su dobro obrađene u literaturi, djelomično i politički i gospodarski. Međutim, urbani razvoj je uvijek bio na marginama zanimanja istraživača.

Mostar je u austro-ugarskom razdoblju imao specifičan položaj i jedini je, uz glavni grad Sarajevo, imao vlastiti statut.

Na ovoj izložbi će biti zanimljivo vidjeti detalje kao što je na primjer prvi gospodarski pravilnik iz 1879. godine, koji se prvi put javno objavljuje u formi dokumenta.

Na izložbi je prikazano niz zanimljivih detalja, a još više tih zanimljivosti integralno je objavljeno u knjizi „Upravni razvitak grada Mostara za vrijeme osmanske i austro-ugarske vlasti“.

17.07.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.