Delikt mišljenja u komunističkoj Hrvatskoj

Delikt mišljenja u komunističkoj Hrvatskoj

Izdavačka kuća AGM iz Zagreba objavila je knjigu „Usta širom zatvorena. Delikt mišljenja u komunističkoj Hrvatskoj 1980-1990“, autora Ivice Miškulina.

„Posvećeno onima koji se ne daju ušutkati“, piše na početku knjige, čija je osnovna tema poblematika prava na slobodno izražavanje mišljenja u zadnjem desetljeću komunističke Jugoslavije. Autor postavlja pitanja poput ovih: Kako je u to vrijeme bilo moguće proglasiti državnim neprijateljem čovjeka čije riječi nisu nikoga uvrijedile? Na kakav je način režim pravdao očitu represiju nad pojedincem koji nije upotrijebio bombu ili pištolj niti je bio dio neke protudržavne urotničke ili terorističke skupine, a opet je uvršten u skupinu najopasnijih protivnika…?

Kako autor u uvodu kaže, ova knjiga u prvome redu donosi analizu kaznenih i prekršajnih postupaka koje su sudovi Socijalističke Republike Hrvatske (SRH) od 1980. do proljeća 1990. vodili protiv ljudi koji nisu htjeli šutjeti i riječi koje su smatrali potrebnim izgovoriti ili napisati. U manjoj se mjeri osvrće i na represiju nad pravom na javno informiranje. Donosi potom i razmatranja o tome zašto je režim autore nepoćudnih riječi smatrao iznimno opasnim neprijateljima.

Izvor: AGM.

Preuzeto sa: historiografija.hr.

17.07.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.