Evropske vrijednosti i Bosna i Hercegovina: Od ujedinjene Evrope, preko raspada Jugoslavije do pitanja „Gdje je Bosna i Hercegovina danas“?

Evropske vrijednosti i Bosna i Hercegovina: Od ujedinjene Evrope, preko raspada Jugoslavije do pitanja „Gdje je Bosna i Hercegovina danas“?

U okviru History Festa u Sarajevskoj Vijećnici će 8. juna 2021. od 19:00 sati biti održan okrugli sto Evropske vrijednosti i Bosna i Hercegovina: Od ujedinjene Evrope, preko raspada Jugoslavije do pitanja „Gdje je Bosna i Hercegovina danas“? Nakon što se tokom 20. stoljeća Evropa ujedinjavala, a Jugoslavija raspadala, gdje je BiH danas? Šta su danas evropske vrijednosti u BiH? Mnogi se zaklinju da podržavaju put BiH kao Evropskoj uniji, ali je pitanje koliko je institucionalnih pretpostavki za uključivanje u EU? BiH je danas podijeljeno društvo i podijeljena država i niko to ne spori. Neki misle da bi te podjele postale manje ukoliko bismo se integrirali, a neki da bi našem ulasku u EU trebala prethoditi definitivna podjela! Da li bi bilo baš tako? Šta Sarajevo još mora učiniti da sačuva sliku evropskog grada? Svjedočimo kako nam neki susjedi obećavaju da će nas „europeizirati“, uvesti u Evropu, dok mnogi u ovoj zemlji „lidere europeizacije“, kako ih neki međunarodni faktori nazivaju, uopće ne doživjavaju kao takvima. Da li „Evropa“ zna ko su to nositelji evropskih vrijednosti u BiH? Kakav je stav o ozbornom zakonu koji se nudi i da li je to ispunjavanje „evropskih vrijednosti“. Šta su, zapravo, evropske vrijednosti koje nam se nude u novim prijdlozima izbornog zakonodavstva? Da li je negiranje presuda međunarodnih sudova dio evropskih vrijednosti? Što ja to što BiH mora raditi kako bi ubrzala svoj evropski put?

Okrugli sto je dio projekta „Different paths − shared values“ koga u okviru programa Evropa za građane i građanke finansira Evropska komisija, a realiziraju ga Centar za građansko obrazovanje – Podgorica; Heinrich-Böll-Stiftung − Berlin, Inicijativa mladih za ljudska prava − Zagreb, Udruženje za modernu historiju – Sarajevo i Forum Ziviler Friedensdienst − Beograd.

Svi stavovi koji budu iskazani u ovom projektu isključivo su stavovi sudionika, a ne Evropske Unije.

Sudjeluju: Mirko Pejanović, Slavo Kukić, Benjamina Karić, Miodrag Živanović, Asim Mujkić, Sonja Biserko i Husnija Kamberović.

Okrugli stol će se moći pratiti i putem youtube kanalu History Festa.

05.06.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.