JEVREJSKA DIGITALNA ZBIRKA

JEVREJSKA DIGITALNA ZBIRKA

Istorijski arhiv Beograda je nakon trogodišnjeg istraživanja i digitalizacije arhivske građe pohranjene u depoima Arhiva objavio veb sajt pod nazivom „Jevrejska digitalna zbirka“. Zbirka je nastala sa ciljem da se na jednom mjestu sakupi sva arhivska građa Istorijskog arhiva Beograda koja se odnosi na život beogradskih Jevreja i pokriva period od 200 godina. Najstariji predmet u zbirci datira iz 1751, a najmlađi je nastao 1960. godine.

Projekat kreiranja Jevrejske digitalne zbirke je obuhvatio istraživanje 59 fondova i zbirki. Tom prilikom je analitički obuhvaćeno oko 60 000 predmeta sa više od 100 000 skeniranih stranica. Arhivska građa, koja je sada dostupna i online, obuhvata fondove upravnih i javnih službi, prosvjetnih ustanova, privrednih udruženja, kao i više zbirki.

Dragocjenu i jedinstvenu zbirku koja je formirana zahvaljujući dugogodišnjem i marljivom radu kolega i koleginica iz Istorijskog arhiva Beograd moguće je pretraživati po željenom pojmu i/ili odabirom tema, fondova, godina nastanka ili raspona dokumentacije, unetim ključnim riječima i imenima.

Jevrejska digitalna zbirka je dostupna zainteresovanim korisnicima bez registracije, na srpskom i engleskom jeziku.

Izvor: Istorijski arhiv Beograda.

27.05.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.