U Goraždu će se održati promocija knjige „Islamska zajednica u jugoslavenskom socijalizmu“

U Goraždu će se održati promocija knjige „Islamska zajednica u jugoslavenskom socijalizmu“

U Goraždu će se 26. maja 2021. u 18:00 sati, u maloj Sali Centra za kulturu, održati predstavaljanje knjige Amira Duranovića „Islamska zajednica u jugoslavenskom socijalizmu“

O knjizi će govoriti Edin Radušić i Enes Omerović, te autor knjige, Amir Duranović.

Knjiga govori o Islamskoj zajednici u decenijama u kojima se mijenjao karakter jugoslavenske federacije, ali i snažno gradio jugoslavenski socijalizam. Spektar tema se kreće od pitanja značajnih za muslimane kao pojedince i zajednicu vjernika do bosanskohercegovačkih, jugoslavenskih pa i globalnih refleksija činjenice da u Bosni i Hercegovini stoljećima živi prepoznatljiva zajednica muslimana. To je zajednica koja je u uvjetima Drugog svjetskog rata teško stradala, ali se i uspravila u decenijama poslije njega. I u istom tom periodu osmišljavala je i kreirala sadržaje koji su svoju finalnu realizaciju doživjeli tada, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, neki traju i danas, a neki su konačno realizirani baš u godinama kada je nastajao ovaj rukopis. Radi se, dakle, o zajednici kontinuiteta i prepoznatljivosti koja nadilazi bosanskohercegovački prostor.

Promocija će se obaviti uz poštovanju svih epidemioloških mjera.

Izdavač knjige je Udruženje za modernu historiju u Sarajevu, a organizatori promocije Centar za kulturu i BZK "Preporod" Goražde.

26.05.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.