Balkanska ruta. Historijske transformacije od Via Militaris do Autoputa

Balkanska ruta. Historijske transformacije od Via Militaris do Autoputa

Izdavačka kuća De Gruyter iz Berlina je objavila zbornik radova „The Balkan Route. Historical Transformations from Via Militaris to Autoput“ koji su uredili Florian Riedler and Nenad Stefanov.

Zbornik nudi prvu detaljnu historijsku studiju kopnenog puta koji povezuje Istanbul i Beograd. Ovaj put je uspostavljen u rimsko doba, te je Vizantincima kao i Osmanlijama bio jako važan kako bi vladali svojim balkanskim teritorijama. U devetnaestom stoljeću put je prerastao u željezničku prugu, a nedavno i u autoput. Prilozi u ovom zborniku fokusiraju se na period od srednjeg vijeka do danas. Istražuju se razne transformacije puta, a posebno uloga u promjenama gradova i regije kroz koji je prolazio. To se ne odnosi samo na političku funkciju puta kojim se projektuje moć Vizantijskog i Osmanskog carstva, nego je akcenat i na historijskim akterima, poput trgovaca, putujućih diplomata, turskih gastarbajtera ili bliskoistočnih izbjeglica, zajedno sa različitim socijalnim, ekonomskim i kulturnim efektima njihove mobilnosti. Sveukupni cilj je steći dublje razumijevanje jugoistočne Evrope stavljanjem u prvi plan historijske kontinuitete i promjene iz dugoročne perspektive i dovođenjem u dijalog različitih nacionalnih i regionalnih pristupa.

O Urednicima:

Florian Riedler, radi u Justus-Liebig-University Giessen; Nenand Stefanov, naučni saradnik na Humboldt University, Berlin, Njemačka.

Sadržaj knjige dostupan ovdje.

Odjeci: historiografja.hr

30.04.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.