Dubravka Stojanović: Svako „prepravljanje" granica vodi u nove i to sve surovije zločine do istrebljenja

Dubravka Stojanović: Svako „prepravljanje" granica vodi u nove i to sve surovije zločine do istrebljenja

Ovih se dana ponovo aktueliziraju pitanja u vezi s raspadom Jugoslavije. Potvrđeno je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor pitao članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da li je moguće mirno razdvajanje Bosne i Hercegovine, a prema nekim informacijama i unutar Evropske unije počinju cirkulirati ideje da bi tek prekrajanjem granica Bosne i Hercegovine, Crne Gore, a vjerovatno i Kosova, taj proces bio doveden do kraja.

Na pitanje našeg portala da li je raspad Jugoslavije završen i da li bi eventualno novo prekrajanje granica moglo regiju odvesti u nove sukobe, Dubravka Stojanović odgovara da svako „prepravljanje" granica vodi u nove i to sve surovije zločine do istrebljenja.

-Raspad Jugoslavije nikada ne može biti završen! Ne može, jer se radi o potpuno pogrešnom principu stvaranja nacionalno čistih država na etnički mešovitom prostoru, pa bi to značilo usitnjavanje dok ne ostane "poslednji čovek". Pa i taj bi "poslednji čovek" verovatno bio iz etnički mešanog braka. Zato svaka ideja o "prepravljanju" granica vodi u novu ideju o "prepravljanju granica". A svako "prepravljanje" granica vodi u nove i to sve surovije zločine do istrebljenja. Kao što je svojevremeno pisala Olivera Milosvaljevic - svako je nezadovoljan svojom malom državom i želeo bi da ona bude veća, ali što je veća to je više etnički mešana. I ta se zagonetka ne može rešiti "prepravljanjem" granica. Ona se može rešiti samo širim integracijama u okviru regiona i Evropske unije i, pre svega - promenom prioriteta! Tek kada se prioriteti poslože po drugim principima, tako da razvoj, modernizacija i dobrobit građana budu na prvom mestu - biće jasno da granice nisu rešenje tih pitanja.

14.04.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.