Od zajedničke prošlosti preko podijeljene historije do zajedničke evropske budućnosti

Od zajedničke prošlosti preko podijeljene historije do zajedničke evropske budućnosti

Povodom početka realizacije projekta Histoire pour la Liberté (Historija za slobodu) održana je 7. februara 2021. konferencija za novinare na kojoj su govorili Vladimir Arsenijević, u ime Udruženja KROKODIL, Dubravka Stojanović, voditelj projekta, te Husnija Kamberović, Magdalena Najbar-Agičić i Ruža Fotiadis. Projekat se realizira uz podršku Evropske unije i programa Evropa za građane.

Vladimir Arsenijević je govorio o važnosti projekta, čiji je nositelj Udruženje KROKODIL, te nalgasio da je u pitanju nastavak ranijeg projekta Ko je prvi počeo, s tom razlikom da se ovaj projekat realizira uz saradnju sa partnetima: Udruženje za modernu historiju iz Bosne i Hercegovine, Kliofest iz Hrvatske, te Univerzitet Humbolt iz Njemačke. Dubravka Stojanović je naglasila potrebu razvoja saradnje na polju borbe protiv tendenciozne i konfliktne slike prošlosti, te da je nužno, u uvjetima kada političke elite nameću iskrivljene slike prošlosti, razvijati dijalog kako bi se stvoila historija za slobodu. Magdalena Najbar-Agičić je predstavila plan organizacije okruglog stola u Zagrebu sredinom maja o historijskom revizionizmu, a Ruža Fotiadis je istaknula da će se u okviru ovog projekta u Berlinu održati posebna konferencija o tome kako doći do isprepletene evropske historije i na koji način uspostaviti evropski kontekst da bismo mogli učiti jedni od drugih, naglašavajući kako razmjena studenata i akademskog osoblja, te zajednički programi, predstavljaju važan korak u tom pravcu. Ovaj projekat je jedan od načina da se ta saradnja dalje razvija.

Husnija Kamberović je govorio o planu da se u Sarajevu u okviru ovog projekta, a kao sastavni dio History Festa, u junu 2021. organizira okrugli stol o temi Od zajedničke prošlosti do podijeljene historije. Naglasio je kako smo dugo imali zajedničku prošlost, čak i prije stvaranja zajedničke države 1918, a naročito poslije toga, te da se ovim panelom želi vidjeti kako smo i zašto došli do toga da od te zajedničke prošlosti imamo podijeljenu historiju, ali želimo opet imati zajedničku evropsku budućnost. Kao historičari želimo tome doprinijeti i ovim projektom i ovim okruglim stolom.

U okviru ovoga projekta, a kao dio redovnog festivala kojeg u krajem avgusta organizira KROKODIL u Beogradu, bit će održana velika konferencija na kojoj će se govoriti o različitim kulturama sjećanja, a centralna tema će biti kulturno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini. Također će biti organizirani razna predavanja za studente u Novom Sadu.

O ovoj press konferenciji izvijestili su i Federalna TV, u emisiji Federacija danas, kao i u Centralnom dnevniku 7. aprila 2021. godine.

Odjeci

portal Klix

danas

UMHIS

07.04.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.