Sarajevo 6. aprila 1992.

Sarajevo 6. aprila 1992.

Izdavačka kuća Rabic iz Sarajeva objavila je knjigu „Sarajevo 6. aprila 1992“ u kojoj Mustafa Čengić iznosi svoja sjećanja na dešavanja u Sarajevu 6. aprila 1992. i ulogu tzv. Svenarodnog parlamenta. Čengić je oformio Press centar koji je 5/6, april objavio više od 80 informacija o dešavanjima u gradu u tim burnim danima (ovdje je objavljeno 67 informacija).

Čengić je od 1989. bio zamjenik sekretara za informacije u Vladi Ante Markovića i u ovim sjećanjima svjedoči rastu srpskog nacionalizma u Beogradu, problemima u funkcioniranju Markovićeve Vlade te tvrdi da se zbog toga faktički sklonio u Sarajevu avionom koji je bio gotovo prazan i u vrijeme „kada se samo budale vraćaju u Sarajevo, a pametni iz njega odlaze“. Bilo je to vrijeme nakon zločina počinjenih po brojnim bosanskohercegovačkim gradovima. U Sarajevu je u to vrijeme krenula narodna pobuna nakon barikada koje su aktivisti SDS postavili u gradu kako bi spriječili međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine. Čengić je tada u zgradi Skupštine BiH uspostavio Press centar, koji je oko četerdesetak sati funckcionirao kao svojevrsni informativni centar Svenarodnog parlamenta. U ovoj knjizi tvrdi da je to bila prilika da se „rasplamsaju patritska osjećanja“, ali je to završilo neuspjehom između ostalog i zbog toga što su nacionalni lideri (uključujući i Izetbegovića) u ovom narodnom pokretu vidjeli „komunističku agitaciju“ s ciljem državnog udara, s jedne, odnosno muslimansku agitaciju s ciljem da se izvrši pritisak za međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine (Karadžić), s druge strane. Kao lična sjećanja, u ovoj knjizi su izneseni i autorovi stavovi o raznim ličnostima (od Izetbegovića, Behmena, raznih generala, profesora – poput Zdravka Grebe), ali je ipak najvažnija vrijednost sadržana u objavljenim Informacijama Press centra koje svjedoče o atmosferi u kojoj se Sarajevo nalazilo početkom aprila 1992. godine.

Ključni autorov stav je da ova pubuna nije bila pokušaj državnog udara te da je 1992. Sarajevo moglo krenuti i drugim putem da je ova narodna pobuna iskorištena za patriotsku mobilizaciju. „Šesti april 1992. godine je inspiracija za novu pobunu (...) Ovaj datum bi mogao postati nadahnuće da počnemo zamišljati [bolju] budućnost“.

05.04.2021

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.