Žensko društvo

Žensko društvo

Institut za savremenu istoriju iz Beograda i Službeni glasnik objavili su knjigu Jasmine V. Milanović “Žensko društvo (1877-1942)“.

Riječ je o knjizi koja obrađuje historiju „Ženskog društva“, koje je osnovano 1875. ne samo kao prvo žensko društvo nego i jedno od prvih humanitarnih društava u Kneževini Srbiji. Društvo je pokrenulo i svoj list, Domaćica, koji je bio prvi ženski časopis i dugo se održao u zemlji u kojoj je 90% stanovništva bilo nepismeno, a procenat nepismenih žena bio još veći. Cilj „Društva“, postavljen u prvim Pravilima, bio je raditi na obrazovanju, edukaciji, informiranju i podučavanju raznim zanimanjima velikog broja nepismenih žena u Srbiji. „Društvo“ je imalo i Đačku menzu, brinulo se u smještaju starica zbrinjavajući ih u Domu za starce, a u Pazaru su prodavani ručni radovi žena iz cijele Srbije.

Članice „Društva“ su za svoj rad dobile preko 500 raznih medalja i ordenja, kao i brojne zahvale iz Srbije i inozemstva. To je pomoglo da i najkonzervativniji dijelovi društva u Srbiji prihvate žensku društvenu i javnu djelatnost. „Žensko društvo“ je tokom 1930-ih godina imalo 94 podružnice u Srbiji i ostavilo je neizbrisiv trag u lokalnim sredinama.

Autorica pokazuje da je osnovni historijski smisao ovog „Društva“ bio u tome što je omogućilo rad mnogim ženama te podiglo svijest o važnoj ulozi i mogućnostima žena u srpskom društvu.

Knjiga je važna i za historiografiju u Bosni i Hercegovini zbog mogućnosti komparativnog sagledavanja djelovanja ženskih udruženja, posebno u razdoblju između dva svjetska rata, odnosno u doba Kraljevine Jugoslavije.

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.