Izvještavanje o opsadi Sarajeva

Izvještavanje o opsadi Sarajeva

Bloomsbury Academic je 2021. objavio knjigu Reporting the Siege of Sarajevo, a autori knjige su Kenneth Morrison i Paul Lowe.

Opsada Sarajeva 1992-1996. je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji: trajala tri puta duže od Staljingradske bitke i više od godinu dana duže od opsade Lenjingrada. Ova knjiga detaljano piše o izvještavanju o ovoj opsadi i ulozi koju su novinari imali u isticanju kako vojničkih tako i nevojničkih aspekata opsade. Knjiga se oslanja na detaljan primarni i sekundarni materijal na engleskom i bosanskom jeziku, kao i opsežne intervjue s međunarodnim dopisnicima koji su događaje u Sarajevu pratili iz opsjednutog grada. U knjizi se objavljuju i dosad neobjavljene fotografije koje je snimio koautor i nagrađivani fotoreporter Paul Lowe.

Knjiga pruža osnovna zapažanja i uvide u nedovoljno istraženi aspekt ovog kritičnog razdoblja u novijoj evropskoj historiji.

Kenneth Morrison je profesor moderne historije jugoistočne Evrope na De Montfort University u Leicesteru. Autor je više knjiga: Nationalism, Identity and Statehood in Post-Yugoslav Montenegro (Bloomsbury Academic Press, 2017), Sarajevo’s Holiday Inn: On the Frontline of Politics and War (Palgrave MacMillan, 2016), Montenegro: A Modern History (IB Tauris, 2009), i (s Elizabeth Roberts) koautor knjige The Sandžak: A History (Hurst & Co/Oxford University Press, 2013).

Paul Lowe je voditelj kursa Masters programa za fotoreportere i dokumentarnu fotografiju na London College of Communication, University of the Arts, London, Velika Britanija. Nagrađivani je fotograf i savjetnik fondacije World Press Photo u Amsterdamu.

Izvor: Bloomsbury Academic.

Razgovor o knjizi, koji organiziraju Institute for the Study of Human Rights i Columbia Journalism School, će se obaviti 19.2.2021. putem ZOOM platforme, a moderator je Lara J. Nettelfield.

Registracija ovdje.

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.