Bejrut i Sarajevo

Bejrut i Sarajevo

Izdavačka kuća Routledge je objavila knjigu „Controversial Heritage and Divided Memories from the Nineteenth Through the Twentieth Centuries. Multi-Ethnic Cities in the Mediterranean World“, Volume 2, koju su uredili Marco Folin i Heleni Porfyriou. Knjiga se bavi ulogom kulturnog nasljeđa u multietničkim društvima u kojima je kulturno pamćenje često polarizirano antagonističkim tradicijama identiteta.

Da li je moguće da spomenici koji se općenito smatraju simbolom nacionalnog jedinstva postanu tipična obilježja sukobljenih historija koje i dalje potkopavaju podijeljena društva? Uzimajući kao polazište kosmopolitizam koji je cvjetao širom Mediterana u doba carstava, ova knjiga kroz različite studija slučaja, počevši od Soluna i palestinska regija pod osmanskom vlašću, Trst i Rijeke pod Habsburzima, do Bejruta i Sarajeva, obrađuje pitanje kulturnog nasljeđa i spomenika te njihove upotrebe u multietničkim gradovima.

Za historiografiju u Bosni i Hercegovini je posebno izazovan rad o Sarajevu i Bejrutu (Cosmopolitan Heritage?: Post-War. Reconstruction and Urban Imaginaries in Sarajevo and Beirut), čiji je autor Gruia Bădescu, u kojem se govori o izazovima rekonstrukcije Bejruta i Sarajeva nakon ratova. U radu se pokazuje na koji način se dva grada, koji dijele sliku kosmopolitske prošlosti s kršćanskim, muslimanskim i jevrejskim zajednicama, suočavaju sa procesima poslijeratne obnove, te ispituje kako su rat i obnova doveli u pitanje kozmopolitsku sliku ova dva grada.

Izvor: Routledge.

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.