Spomen-soba Mustafe Imamovića

Spomen-soba Mustafe Imamovića

Povodom osamdesete godišnjice rođenja Mustafe Imamovića u Gradačcu će u zgradi Biblioteke 29. januara 2021. biti otvorena Spomen-soba, gdje su pohranjene njegove knjige i pisana ostavština.

Mustafa Imamović je rođen u Gradačcu 29. januara 1941. godine. Naučnu karijeru počeo je na Istorijsko-pravnoj katedri Filozofskog fakulteta u Beogradu, a od 1972. radi na Pravnom fakultetu u Sarajevu, gdje od 1973. predaje nacionalnu historiju države i prava. Kao gostujući profesor predavao je na više univerziteta u SAD i Evropi i stekao ugled u međunarodnim okvirima. Njegov naučni opus obuhvata više od 20 monografija, te veliki broj članaka, rasprava, osvrta i prikaza.

Najznačajniji doprinos historijskoj nauci Mustafa Imamović je dao knjigom Pravni položaj i unutrašnji politički razvitak Bosne i Hercegovine od 1878. do 1914, koja je do sada objavljena u više izdanja. Među njegovim knjigama spomenimo još i ove naslove: Historija Bošnjaka, Bošnjaci u emigraciji, Historija države i prava Bosne i Hercegovine, Knjige i zbivanja, Knjiga pamćenja.

Mustafa Imamović je umro u Sarajevu 23. januara 2017, a njegova biblioteka će od 29. januara 2021. biti dostupna i širok čitateljskoj publici u Spomen-sobi u Biblioteci u Gradačcu.

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.