Tribina na Filozofskom fakultetu u Zagrebu o Palestini

Tribina na Filozofskom fakultetu u Zagrebu o Palestini

zagreb tribina slobodna palestina

"Na Sveučilištu Columbia 17. travnja zapaljena je iskra solidarnosti s narodom Palestine koje se i dalje širi sveučilištima diljem svijeta. S preko 50 šatora studenti Columbije započeli su studentski štrajk i blokadu u znak solidarnosti s Gazom. Štrajkom sudjeluju u globalnom zahtjevu za prekidom cionističke agresije i okupacije Palestine, ali imaju i konkretne zahtjeve pred upravom svog sveučilišta: transparentnost informacija o investicijama u izraelska poduzeća i sve tvrtke koje proizvode oružje, dezinvestiranje od tih tvrtki te prekid svake suradnje s izraelskim institucijama. Poruka je jasna; institucije visokog obrazovanja koje podupiru nasilje bilo gdje u svijetu i od tog nasilja profitiraju — institucije su koje nemaju legitimitet pred javnosti i studentima za koje su stvorene i od kojih zarađuju.

Sveučilište Columbia je na štrajk žurno reagiralo policijskom represijom, nasiljem i suspenzijama, istovremeno uokviravajući studentski nenasilni štrajk kao taj koji sveučilište dovodi u opasnost. U međuvremenu su se studentski štrajkovi solidarnosti s Gazom proširili diljem planete, u preko 30 država, a skoro svako sveučilište reagiralo je pokušajima nasilne represije prosvjeda. Dok pišemo ovu najavu, zadnji prizori pristigli su iz Amsterdama: studenti se odupiru buldožerima koji su poslani na njih.

U utorak, 14. svibnja, u 20 sati, okupljamo se kao profesori_ce i studenti_ce kako bismo razmotrili_e svoju ulogu i odgovornost kao akademske zajednice pred palestinskim narodom i svim potlačenima u svijetu.

Na tribini sudjeluju:

dr. sc. Emina Bužinkić (Institut za razvoj i međunarodne odnose);

dr. sc. Ivona Grgurinović (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju).

Moderatorica: Maja Osmančević (studentica sociologije i ruskog jezika i književnosti)

Utorak, 14.5. 2024. u 20 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu."

https://www.facebook.com/events/2156021674779332/

13.05.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.