Od pravih stranaca do dragih prijatelja

Od pravih stranaca do dragih prijatelja

ales gabric

Institut za novejšo zgodovino iz Ljubljane je objavio knjigu Aleša Gabriča Od popolne neznanke do prisrčne prijateljice: slovensko spoznavanje Japonske, njenih prebivalcev in običajev.

Gabrič u knjizi istražuje kako se odvijao proces upoznavanja Slovenaca sa Japanom, njenim stanovnicima, običajima i kulturom.  To upoznavanje je početlo sredinom 19. stoljeća, intenzivirano je koncem 19. i početkom 20. stoljeća i posebno se razvijalo u drugoj polovici 20. stoljeća. Autor istražuje kako su se te veze odvijale i koliki je doprinos tome raznim putopisaca, umjetnika, književnika. Važnu ulogu je imala Suneko Kawase, koja se poslije Prvog svjetskog rata udala za jednog slovenačkog oficira, koji je tokom rata bio japanski ratni zarobljenik. Ona se s mužem doselila u Ljubljanu i čak su pokušavali otvoriti Muzej u kojem bi prikazivali japansku kulturu. Slovenka Alma Karlin  je kasnije putovala u Japan i o tome ostavila vrijedne zapise. Uz to, na slovenački su prevođene i neke knjige o Japanu, poput djela Knjiga o Japonski, koja je objavljena 1925. u Ljubljani i koja je slovenačkim čitaocima pružila uvid u japansku svakodnevicu.

Iako su tokom Drugog svjetskog rata te veze privremeno preknute, one su intenzivirane poslije 1960-ih godina. Tito je 1968. posjetio Carevinu Japan, a 1976. japanski prestolonasljendik Akihito je posjetio Ljubljanu i Bled. O Japanu se u Sloveniji sve više saznavalo kao o modernoj industrijskoj sili, a odvijala se i sve intenzivnija razmjena posjeta umjetnika između dvije zemlje. Na slovenački su prevođene djela iz japanske književnosti (među kojima i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1968. godine Kawabata Yasunari, te Mishima Yukio i Abe Kōbō), a napoznatiji japanski režiser Kurosawa Akira je 1972. posjetio Jugoslaviju.

Kasnije se ta razmjena toliko razvila da su u Ljubljani 1995. bile uvedene japanske studije na Filozofskom fakultetu

Izvor: Institut za novejšo zgodovino https://www.inz.si/sl/Razpoznavanja-recognitiones/Od-popolne-neznanke-do-prisrcne-prijateljice/

13.05.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.