Radovi u čast profesora Damira Agičića

Radovi u čast profesora Damira Agičića

agicic damir radovi

Najnoviji broj (55/2-2023) časopisa Radovi Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu štampani su u čast profesora Damira Agičića, povodom šezdesete godišnjice života.

Profesor Agičić je, kako piše Branimir Janković, „na organizacijskom, stručnom i znanstvenom planu pomogao otvoriti ili dodatno afirmirati nekoliko novih tematskih područja i više strukovnih foruma u hrvatskoj historiografiji, povezujući je s mnogim kolegama i kolegicama kako unutar nje, tako i izvan njezinih granica. U tom smislu je Agičić primjer osobe koja svojim predanim organizacijskim radom omogućuje velik dio znanstveno-stručnog djelovanja neke historiografije”

Agičić je jedan dio svog školovanja proveo i u Bosni i Hercegovini (gimnaziju je završio u Srbcu) ali je i surađivao (i još uvijek sarađuje) sa brojnim historičarima iz BiH.

U ovom broju časopisa objavljeno je 15 naučnih radova te 13 prikaza. Od radova skrećmo pažnju na rad o srednjovjekovnom maču iz Bosanske Dubice, te nekoliko radova iz novije povijesti (o Branku Horvatu, stipendistima Fulbight u Jugoslaviji, protujugoslavenskim demonstracijama u Australiji, Kanadi i SAD 1972, cionističkom djelovanju Ericha Fromma...).

Cjelovit broj je dostupan na portalu hrcak https://hrcak.srce.hr/broj/24473   a vijest je objavjena i na portalu historiografija.hr https://historiografija.hr/?p=40724

11.05.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.