Dr Adolf Hempt i Vila Solvay u Lukavcu

Dr Adolf Hempt i Vila Solvay u Lukavcu

hempt-lukavac

Lukavački sajam turizma i ekologije LIST I Grad Lukavac organiziraju okrugli sto: DR ADOLF HEMPT - NAUČNIK I VIZIONAR. BAŠTINA KOJA POVEZUJE NOVI SAD I LUKAVAC

Učesnici:

Akademik Vladimir Jokanović, Novi Sad

prof. dr. Dušan Lalošević, Novi Sad

dr. sc. Edin Delic , Lukavac

dr. sc. Semir Hadžimusić, Lukavac

Mihad Sakić, prof., Lukavac

Nakon završetka Okruglog stola planirano je otkrivanje Spomen-ploče dr. Hempta na Vili Solvay, te obilazak obnovljenog groba Hemptovih roditelja na gradskom groblju u Lukavcu.

Okrugli sto o dr Adolfu Hemptu će se održati u srijedu 8. maja 2024. od 14.00 sati na štandu Turističke organizacije Grada Lukavca, u okviru Lukavačkog sajma turizma i ekologije.

Podsjećamo, Adolf Hempt je rođen 1874. u Novom Sadu (porodica je porijeklom iz Belgije). Njegov otac je bio reformatorski sveštenik i misionar, te je jedno vrijeme živio i u Sarajevu. Adolf Hempt je završio Medicinsku fakultet u Grazu. Krajem 1905. doselio je u Lukavac, gdje je radio kao ljekar. Odigrao je važnu ulogu u izgradnji objekta koji je danas poznat kao Vila Solvay, a koja je građena sa idejom da se tu nalazi javna zdravstvena ustanova, odnosno fabrička bolnica (Werksspital). Adolf Hempt je radio na osnivanju Pasterovog zavoda u Lukavcu, kojeg nije stigao otvoriti, ali je 1914. u Vili Salvay otvorio bolnicu Fabrike sode Lukavac. Poslije Prvog svjetskog rata ta zgrada je promijenila namjenu i iz zdravstvene ustanove postala rezidencijalni objekat.

Adolf Hempt je odselio u Novi Sad i tamo 1922. otvorio Pasterov zavod. Godine 1925. objavio je svoju modifikaciju vakcine protiv bjesnila. Umro je 1943. godine u Novom Sadu.

https://www.youtube.com/embed/z06zEGwwDmo?feature=share07.05.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.