Umro je Šukru Tufan, prvi turski ambasador u BiH

Umro je Šukru Tufan, prvi turski ambasador u BiH

sukru tufan

Prvi ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini u periodu od 1993. do 1996. godine, Sukru Tufan preminuo je 30.4.2024. u 82. godini.

Tufan je 2004.  proglašen Počasnim građaninom Sarajeva (https://www.klix.ba/vijesti/bih/obiljezen-dan-oslobodjenja-sarajeva/040406010) za osvjedočeno prijateljstvo i svesrdnu pomoć građanima Bosne i Hercegovine. Od 1967. do 2007. godine obavljao je razne diplomatske dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova Turske.

Tufan je početkom 1993. godine postavljen za prvog turskog ambasadora u Bosni i Hercegovini i otvorio je prvi ured Ambasade u Sarajevu, gdje je kao doajen diplomatskog kora ostao do septembra 1996. godine.

Dijeleći sudbinu sa građanima Sarajeva, ulagao je napore zasnovane na politici Turske koju je predstavljao, a koja je od samog početka davala bezuslovnu i potpunu podršku kako bi BiH, sa svojim multietničkim, multikulturalnim i multireligijskim pluralističkim karakterom zaživjela kao suverena država u okviru svojih međunarodno priznatih granica.

Imao je značajnu ulogu u odnosima sa Mirovnim snagama Ujedinjenih naroda, u kojima je i Turska aktivno učestvovala te je pokazao solidarnost sa narodom Sarajeva kako bi se ove posebnosti očuvale, ne samo u političkom već i u kulturnom i društvenom životu i pod najnepovoljnijim uslovima opsade.

Osim toga, bio je i aktivni član Specijalnog komiteta koji je formiran na inicijativu tadašnjih predsjednika Turske i Hrvatske u okviru misije dobre volje, a u cilju prevazilaženja sukoba između Hrvata i Bošnjaka.

Ambasador Tufan je među prvima pokrenuo inicijativu u vezi sa ponovnom izgradnjom Starog mosta u Mostaru.

Preneseno sa portala Anadolija https://www.aa.com.tr/ba/svijet/preminuo-prvi-turski-ambasador-u-bih-sukru-tufan/3207175

 

02.05.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.