Prva proslava Prvog maja u historiji BiH

Prva proslava Prvog maja u historiji BiH

vares pocetak nastajanja naselja vares majdan

Prva proslava Prvog maja organizirana je u Varešu 1894. godine. Naime, 30. aprila 1894. grupa radnika željezare u Varešu podnijela je zahtjev Upravi da im se odobri proslava. Uprava je o tome telegrafski obavijestila ministra Benjamina Kalaja, koji je odobrio proslavu s ciljem da se izbjegnu veći nemiri.

Iza ovog zahtjeva u Varešu stajala je grupa stranih radnika u željezari, ali je, kako je navedeno u jednom izvještaju Uprave upućenom 17. juna 1894.  Zajedničkom ministarstvu finansija, među radnicima koji su zahtijevali proslavu bilo i radnika Bosanaca. Uprava je taj zahtjev ocijenila kao rezultat socijalističke propagande „koja predstavlja priličnu opasnost, pošto među socijalistima ima više Slavena, a razni domoroci dobro govore i razumiju njemački, nije isključeno da su Bosanci trebali prilično da čuju o socijalističkim idejama“.

Ova prva dozvoljena proslava Prvog maja navela je austrougarske vlasti na razmišljanje o ulozi stranog radništva u Bosni i Hercegovini. Uprava vareške željezare je pedložila slijedeće: „Da bi se socijalisti mogli odavde prema mogućnosti odstraniti, trebalo bi da domaći elemenat bude uveden u sve radove“. Zajedničko ministarstvo finansija se saglasilo s tim prijedlogom i stalo na stanovište da je „stalno uvođenje i vaspitavanje domaćih radnika jedno od stredstava da se otkloni  socijalistička propaganda i aktivnost u Varešu“.

U međuvremenu, Uprave vareške željezare je 8. jula 1894. dostavila spisak stranih radnika kojima je od 15. aprila do 1. jula 1894. dat otkaz, a među njima i 12 radnika koji su označeni kao socijalisti. Tako je u Bosni i Hercegovini odobrena prva proslava Prvog maja, ali su organizatori ubrzo izgubili posao. No, nastavili su svoju borbu na drugim mjestima, izvan vareške željezare. 

01.05.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.