Časopis sa vrijednim naučnim prilozima

Časopis sa vrijednim naučnim prilozima

Centar za geopolitiku Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore je objavio novi broj časopisa Montenegrin Journal for Social Sciences (br. 2/2023).

U ovom broju je objavljeno 5 naučnih članaka, 4 prikaza knjiga i jedan historijski esej.

Dragutin Papović u analizira političke, ekonomske, kulturne i međunacionalne odnose Crne Gore i Albanije, u sklopu jugoslovensko-albanskih odnosa tokom 1970-ih i 1980-ih godina. Jelena Đurić, zttagajući za korijenima retradicionalizacije u crnogorskom društvu, istražuje emancipaciju žena u Crnoj Gori prije stvaranja socijalističke Jugoslavije. U ovom broju je i rad Jelisavete Blagojević Miljanić o klomplicioranom delegatskom sistemu izbora u Crnoj Gori poslije 1974, dok Srđa Pavlović u članku READING THE STARS IN 1990: SERBIAN MEDIA AND THE RECONSTRUCTING OF THE CONCEPT OF HEAVENLY PEOPLE ukazuje na nekoliko aspekata političkog i medijskog pejzaža u Srbiji u poslednjoj deceniji dvadesetog stoljeća i nudi pregled strategija civilnih i vojnih struktura vlasti u Srbiji u cilju konstruiranja neprijatelja (i stranih i domaćih) kao i legitimiranje vojne intervencije u susjednim zemljama početkom 1990-ih. O političkim zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji pisano je dosta, a cilj ovog rada je da dodatno osvijetli nekoliko elemenata mehanizama obmane koje je vlast u Beogradu koristila u ratnim godinama i kasnije (1990-2000). Autor želi ilustrirati konstrukciju straha koju koriste političke i vojne elite da bi racionalizovali haotičnu situaciju u zemlji i zadržali svoju vlast.

Matea Zlatković Radaković piše o uticaju pojedinih aspekata intelektualnog kapitala na ekonomski rast zemalja Centralne i Istočne Evrope od 2013. do 2020. godine.

U rubrici Prikazi, Husnija Kamberović piše o knjizi Mikrosocijalizam. Mikrostrukture jugoslavenskog socijalizma u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih godina, Nedžad Mehmedović o knjizi Dr Petar Orahovac–Crnogorac, predsjednik bugarske Skupštine, Balša Kovačević je autor prikaza knjige Atinska imperija – Istorija Atine do Peloponeskog rata, a Vukan Ražnatović piše o knjizi “Luna podno Lovćena“: Kulturno nasljeđe islamskog stanovništva Crne Gore u cetinjskim muzejima.

Na kraju, Milan Šćekić piše historijski esej SVJEDOČENJA O SINOVIMA KRALJA NIKOLE U PRVOM SVJETSKOM RATU.

Cjelovit broj dostupan na stranici časopisi.

31.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.