Hercegovina o stećcima

Hercegovina o stećcima

Najnoviji broj časopisa Hercegovina, kojega izdaje Sveučilište u Mostaru, u suizdavaštvu sa Hrvatskim institutom za povijest iz Zagreba, tematski je posvećen stećcima i sadrži radove sa simpozija "Stećci u 21. stoljeću - nove spoznaje i mogućnosti interpretacije" organiziranog 2019. u Mostaru. O tome radove objavljuju Damir Zorić, Domagoj Perkić, Emina Zečević, Miroslav Palameta i Gorčin Dizdar.

Osim o stećcima, u ovom broju nailazimo i na rad o razvoju urbanih naselja u srednjovjekovnoj Bosni (kao primjer se istražuje Visoko), o fra Grgi Martiću, o pripadnicima Ličke 79. pješačke pukovnije iz Otočca, koja je 1878. sudjelovala u operacijama prilikom okupacije Bosne i Hercegovin (i imala velike gubitke u borbama kod Bihaća), o hrvatskoj periodici na prijelazu 19. i 20. stoljeća, o proslavi hiljadugodišnjice Hrvatskog kraljevstva u Mostaru 1925. godine.

U ovom broju je i rad o ustašama muslimanima 1941. godine u Hercegovini, kao i o komemoriranju srednovjekovnih hrvatskih vladara u hodonimima Hercegovine.

Sadržaj je dostupan Ovdje.

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.