Umro je dizajner kalorifera i pegle „Ideal“

Umro je dizajner kalorifera i pegle „Ideal“

U Zagrebu je 27.3.2024., prema saopćenju Hrvatskog dizajnerskog društva, umro Božidar Lapaine, istaknuti dizajner i arhitekt.

Božidar Lapaine je rođen 1936. u Prijedoru. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1961., a magistrirao na postdiplomskom studiju Istraživanje i unaprjeđivanje dizajna pri Fakultetu organizacije i informatike Varaždin 1981. Projektirao je i realizirao više stambenih, javnih i industrijskih objekata u Zagrebu i Parizu (1964.-1970.).

Od 1970. do 1982. rukovoditelj je Odjela za planiranje i razvoj proizvoda Drvne industrije Vrbas (DIV) u Banja Luci. Od 1982. do 1985. godine, zaposlen je u Končarevom Elektrotehničkom institutu, Odjel za dizajn, na poslovima dizajna kućanskih aparata (glačala, grijalice zraka, grijalice vode, štednjaci itd.). Raznolikost proizvodnje Končarevog Odjela dizajna u periodu od dva desetljeća te njegovu važnost, ali i brojne dizajnere koji su tamo radili, najbolje je predstavila Koraljka Vlajo, kustosica izložbe Skriveni dizajn — Odjel dizajna Končar 1971. – 1990.ko ja je 2011. godina predstavljena u HDD galeriji. Od 1985. do 1991. zaposlen je u Exportdrvu a od 1991. ima status samostalnog umjetnika. Dobitnik je više državnih nagrada i diploma za dizajn namještaja (diploma Dobar dizajn Dizajn centra iz Beograda 1972. i 1978., nagrade za oblikovanje namještaja u Sarajevu i Skopju 1979., nagrada Mobil Optimum 1983., 1984., 1985.) te nagrade Privredne komore Jugoslavije za dizajn električne grijalice zraka Aerotherm, 1986.

Lapaine je, između ostalog, dok je radio u Končaru, dizajnirao kalorifer Aerotherm, štednjak (E4), peglu (IDEAL LG 102) te bojlere (Aquatherm). Iako je dugo radio u Končaru, u jednom od posljednjih intervjua je kazao da je najdraži dio njegovog života i rada onaj kojeg je proveo u Drvnoj industriji Vrbas u Banja Luci, gdje je radio serije namještaja kojima bi ljudi u socijalističkoj Jugoslaviji namještali čitave prostorije u svojim domovima, od hodnika preko dnevnog boravka i kuhinje do spavaće sobe. Nešto što je danas većini nezamislivo; kupiti cijeli komplet namještaja u istom dizajnu, tada je bio veliki hit. “Bio je lijep taj moj život u Banja Luci. Koliko god sam stalno imao razne susrete s ljudima iz tehnologije – a svi su inženjeri završili škole ili u Sarajevu ili u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu… – nikad nije bilo nikakvih razmetanja ni nadmetanja. Ja sam katolik, ti si musliman… Ma kakvi! Pa svi smo jeli isto! Nevjerojatno, ali to su bile stvari na koje bi se neki danas mogli razljutiti, ali tamo i tada ne. Bio je to idealan odnos Muslimana, Srba i Hrvata. To pamtim kao najbitnije i najljepše u tih 10 godina”, govori, a potom nam ipak priznaje još jedan bitan moment:

“I najponosniji sam na ono kaj sam delal u Vrbasu. To je ono kaj je najdulje ostalo prisutno na tržištu.”

Komplet namještaja

28.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.