Benkovačka hronika

Benkovačka hronika

Izdavačka kuća Prometej i Istina (Izdavačka ustanova Eparhije dalmatinske) objavili su knjigu Benkovačka hronika Dušana D. Starevića.

Sredinom 1960-ih godina u Benkovcu je počeo izlaziti „Benkovačka hronika“, magazin za istoriju, društvane i kulturna pitanja. Starević, međutim, ne piše niti o tom časopisi, niti samo evocira sjećanja na život u Benkovcu, nego piše svojevrsnu historiju benkovačkog kraja posljednja dva i po stoljeća.

Dušan D. Starević je rođen u Benkovcu, a pravo je diplomirao na Pravnom faklultetu u Rijeci. Radio je kao sudija Općinskog suda u Benkovcu, a potom je bio sekretar Vlade Republike Srpske Krajine 1992-1993. i kroz to vrijeme bio svjedokom mnogih pregovora o sudbini Krajine.

Prije ove knjige, Starević je objavio knjigu „Svjedočenja oca kroz sina. Život i djelo Dušana N. Starevića“ u kojoj piše i o svojoj porodici, posebno o svom ocu, koji je bio posljednji predsjednik Prosvjete u Hrvatskoj i član Odbora JAZU za proučavanje povijesti i kulture Srba u Hrvatskoj. Inače, porodica Starević je porijeklom iz Gacka. Nikola Starević, djed pisca ove knjige, bio je oficir u Srpskoj vojsci, poslije Prvog svjetskog rata došao je u Benkovac i tu se oženio sa Jelisavetom Jurković, iz stare i ugledne srpske građanske porodice. Pred Drugi svjetski rat živjeli su u Sarajevu, ali 1941. bježe u Srbiju, u Kruševac ...

Izvor: Prometej.

10.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.