Knjiga o srpskom obavještajnom agentu u Sarajevu

Knjiga o srpskom obavještajnom agentu u Sarajevu

Arhiv Vojvodine i Arhiv Republike Srpske su krajem 2023. objavili omanju knjigu (61 stranica) „Dična Srpkinja – Stoja Kašiković“ autora Dušana P. Petronijevića. Knjiga je podijeljena na trinaest poglavlja, a ilustrirana je i probranim fotografijama. Autor je prikazao život i djelo najuspješnijeg srpskog obavještajnog agenta u Sarajevu u godinama prije Prvog svjetskog rata, Stoje Kašiković, rođene Zdjelarević.

Stoja Kašiković se u historiografiji najčešće pominje kao supruga urednika časopisa Bosanska vila Nikole Kašikovića i kao članica srpskih dobrotvornih društava u Bosni i Hercegovini pa se ovo djelo može smatrati kao omaž ovoj srpskoj heroini.

Izvor: Arhiv RS.

Podsjećamo, Stoja Kašiković (rođena Zdjelarević) bila je učiteljica i borac za prava žena, dok se o njenom radu kao agenta nije puno pisalo (zna se da je njen sin Predrag drugovao sa mladobosancima i bio specijalni poverenik Narodne odbrane u Sarajevu, za koju je obavljao razne poverljive zadatke). Stoja Kašiković je 1918. bila osuđena na smrt zbog veleizdaje, ali je kansije ta presuda preinačena u zatvorsku kaznu. Poslije 1918. sa mužem Nikolom vratila se u Sarajevu i na Marijuin Dvoru su imali knjižaru. Nikola je umro 1927. i sahranjen je u Sarajevu, a godina Stojine smrti nikada nije precizno utvrđena.

10.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.