Sjećanja Roma i Romkinja u Srbiji i Bosni i Hercegovini na Drugi svjetski rat

Sjećanja Roma i Romkinja u Srbiji i Bosni i Hercegovini na Drugi svjetski rat

Institut za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda organizira razgovor o knjizi Lokalne istorije i sećanja Roma i Romkinja u Srbiji i Bosni i Hercegovini na Drugi svetski rat.

“Studija „Romi i Romkinje u Srbiji i Bosni i Hercegovini: lokalne istorije i sećanja na Drugi svetski rat“ nastala je kao deo projekta „Sećajmo se Holokausta – borimo se protiv anticiganizma”, koju sprovode Forum Roma Srbija , Udruženje „Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja Otaharin” i Centralni savet nemačkih Sinta i Roma uz podršku EVZ Fondacije iz Berlina sa idejom da ukažu na važnost jačanja sećanja i znanja o Holokaustu kao ključnom elementu u borbi protiv anticiganizma. Nedostatak informacija o stradanjima Roma, kako među Romima tako i među većinskim stanovništvom, naglašava hitnu potrebu za akcijom, kako u domenu prikupljanja podataka, tako i u domenu zagovaranja negovanja sećanja na stradanja Roma u Drugom svetskom ratu kao deo angažovanja nevladinih organizacija na stvaranju uslova za uključivanje Roma i Romkinja u društvo pod ravnopravnijim uslovima.

Studija koja će biti predstavljena, sastavljena je od tekstova istoričara i beleženja sećanja svedoka stradanja Roma u Drugom svetskom ratu i doprinosi obogaćivanju znanja unutar romske zajednice i šire javnosti. Kroz pristup prikupljanju sećanja svedoka Holokausta, romske organizacije aktivno su učestvovale u intervjuisanju svojih sunarodnika, pridonoseći “proizvodnji znanja” i prenošenju sećanja.

Rad na ovoj studiji i aktivnosti nevladinih organizacija imaju svoje utemeljenje u strateškom okviru Evropske unije za inkluziju Roma (2020-2030) i strategijama socijalne inkluzije Roma i Romkinja u zemljama Zapadnog Balkana“.

Razgovor će se održati u utorak, 12. marta 2024. od 16:00 sati u prostorijama Instituta (Kraljice Natalije 45, Beograd). O studiji će govoriti Dejan Marković, predsjednik Foruma Roma Srbije, kao i urednici publikacije, filozofkinja Tanja Jakobi, sociolog Dragan Stanojević i istoričar Milovan Pisarri.

Preuzeto sa internet stranice Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

09.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.