Umro je sociolog Ivan Markešić

Umro je sociolog Ivan Markešić

U Zagrebu je u srijedu 6. marta 2024. umro Ivan Markešić, sociolog i član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (domaći članovi, državljani BiH koji žive u inozemstvu).

Ivan Markešić je rođen u Proslapu kraj Prozora, 1954. Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokome 1972., studij sociologije na Fakultetu političkih nauka 1978. i studij njemačkoga jezika na Filozofskome fakultetu u Sarajevu 1984. Doktorirao je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu s temom Religija u teoriji sustava Niklasa Luhmanna, 1997. godine.

Radio je najprije kao prevoditelj za njemački jezik u UNIS-ovoj tvornici u Prozoru, potom na Institutu za društvena istraživanja u Sarajevu i zatim kao glavni tajnik HDZ BiH. Nakon prelaza u Zagreb radi kratko u Hrvatskom informacijskom centru, potom u Leksikografskome zavodu Miroslav Krleža, te do umirovljenja u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.

Markešić je usporedo predavao različite oblike sociologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1997./98. te bio pročelnik Studija sociologije 2002. - 2004. godine.

Predavao je i na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, na Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta "Hercegovina" u Bijakovićima kraj Međugorja i na drugim visokoškolskim ustanovama.

Najviše se bavio sociologijom religije te prevodio s njemačkog jezika i na njemački jezik. Objavio je šest knjiga i više desetaka znanstvenih radova. Bio je suradnik na nizu izdanja Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža.

Uredio je prvi svezak Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine (Mostar 2009.), koja je započeta kao Hrvatski leksikon BiH. Premda je formalno bio zamjenik glavnog urednika, okupio je u Zagrebu suradnike nakon što je projekt bio zapao u krizu i podigao ga na razinu enciklopedije.

Redovito je u medijima komentirao religijske odnose u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i zagovarao međureligijski dijalog te ponekad oštro kritizirao negativne pojave u hijerarhijama vjerskih institucija.

Akademija nauka i umjetnosti BiH izabrala ga je 2018. godine za domaćeg člana (državljani Bosne i Hercegovine lije je mjesto prebivališta u inozemstvu).

Markešić je bio i prvi glavni tajnik HDZ-a BiH 1991. kojeg je napustio već 1992. i prešao živjeti u Zagreb. Isticao je da mu je zbog suprotstavljanja "politici Herceg-Bosne" zapaljena obiteljska kuća u Rami.

Izvor: Index.hr.

07.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.