Podrinjska medresa u Zvorniku

Podrinjska medresa u Zvorniku

Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle, u saradnji sa Medžlisom IZ Zvornik organiziraju promociju knjige „Podrinjska medresa u Zvorniku“.

Zgrada Podrinjske medrese je, izuzimajući objekat gradske kapije i barutanu, najstariji danas sačuvani objekat u gradu Zvorniku. Historijski izvori govore o postojanju medrese u Zvorniku još početkom 17. stoljeća.

Današnja zgrada medrese izgrađena je 1870. godine na mjestu starog Aladža hana. U svom posjedu imala je osam dućana u užem dijelu grada. Osim što je bila najviša obrazovna institucija na širem području Srednjeg Podrinja, u vrijeme Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije, medresa je bila i centar društvenih zbivanja u Zvorniku.

Prvi je objekat u gradu Zvorniku koji je građen od čvrstog materijala, a najstariji Zvorničani i danas je pamte kao zgradu „sa najljepšom fasadom“.

Rad medrese je zabranjen 1946. godine, a zgrada je 1959. nacionalizirana. U vremenu tranzicije je privatizirana. Godine 2020. je podnijeta inicijativa za proglašavanje ovog vrijednog objekta nacionalnim spomenikom, a 2023. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika pokrenula je proceduru za trajnu zaštitu ovog historijskog objekta.

O knjizi će govoriti:

Šefko Sulejmanović

Sead Selimović

Mustafa Muharemović i

Emir Šečić, moderator.

Promocija knjige će biti u petak, 8. marta, u 16:00 sati u Domu omladine (Kino sala) u Zvorniku.

Izvor: portal zvornicki.ba

06.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.