NEsavršeNE - mitovi o ženskim mentalnim bolestima i njihovom liječenju

NEsavršeNE - mitovi o ženskim mentalnim bolestima i njihovom liječenju

Biblioteka Grada Beograda organizira promociju knjige NEsavršeNE - mitovi o ženskim mentalnim bolestima i njihovom lečenju, dr Lidije Vasiljević. Izdavač knjige je Agora iz Beograda.

U promociji učestvuju:

prof.dr.Jasna Veljković, klinička psihološkinja i psihoterapeutkinja, edukatorka psihodrame

Maja Stajčić, programska koordinatorka fondacije Kvinna till kvinna i psihodramska psihoterapeutkinja pod supervizijom,

Nenad Šaponja, književnik

doc.dr Lidija Vasiljević je psihološkinja, doktorka političkih nauka,magistarka studija roda, psihoterapeutkinja, edukatorka psihodrame i dugogodišnja aktivistkinja

Knjiga je feministička analiza tradicionalističkog patrijarhalnog viđenja i tretiranja normalnosti žene, mitova o ženskim bolestima i dekonstrukcija strategija patoligizacije u okvirima psihijatrije i psihoterapije.

Kroz sistematizaciju, koja je hronološki obuhvatila period od prvih podela na normalno i patološko, preko analize histerije i depresije kao tzv. tipično ženskih simptoma do današnjih višeslojnih i konzumerskih viđenja različitih dimenzija realnosti - problema u ishrani, sferi seksualnosti, postavljanja granica, opsesivno - kompulzivnih poremećaja i drugih ( što realnih što nametnutih procena), ponuđeno je drugačije viđenje žene i njenog psihološkog zdravlja.Iako su glavne junakinje knjige klijentkinje, pacijentkinje i žene koje su tako procenjivane, poseban akcenat je i na višestruko diskriminisanim i dodatno patologiziranim ženama, kao i na pomagačicama i njihovom trnovitom putu ka istini i pristupima koji su okrenuti slobodnom razvoju kapaciteta.

Promocija će biti u petak 8. marta 2024. u 12:00 sati u Biblioteci grada Beograda, Ulica Kneza Mihajla 56, Beograd.

Izvor: FB Biblioteka Grada Beograda.

06.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.