Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta

Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta

Institut za savremenu istoriju iz Beograda i izdavačlka kuča „Arhipelag“ objavili su knjigu "Ruski emigranti profesori Beogradskog univerziteta" dr Dragomira Bondžića. Radi se o istoriografskoj studiji o ruskim emigrantima koji su poslije Oktobarske revolucije postali profesori Beogradskog univerziteta. U opisu knjige se navodi:

"Napuštajući Rusiju i odlazeći u emigraciju zbog novih vlasti, ruski emigranti, među kojima se nalaze i vrhunski intelektualci iz različitih oblasti, naseljavaju različite evropske zemlje, među njima i Kraljevinu Jugoslaviju.

Neki od njih će postati neki od najpoznatijih profesora Beogradsko univerziteta na kome će predavati godinama i decenijama. Prvi deo knjige je istoriografska studija o Beogradskom univerzitetu do 1918. godine, o dolasku ruskih emigranata i o njihovoj ulozi u razvoju Beogradskog univerziteta. Drugi deo knjige su biografski portreti ruskih emigranata profesora Beogradskog univerziteta (Filozofski fakultet, Pravni fakultet, Tehnički fakultet, Bogoslovski fakultet, Poljoprivredno-šumarski fakultet, Medicinski fakultet, Filozofski fakultet u Skoplju, Pravni fakultet u Subotici, Farmaceutski fakultet).

Jedinstvena knjiga o nedovoljno istraženoj temi. Rekonstrukcija jednog dramatičnog vremena punog prevrata i emigranata, rekonstrukcija jedne intelektualne istorije i rekonstrukcija istorije jedne zemlje."

Knjiga ima 498 stranica i može se po cijenio 2.200 dinara nabaviti u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu ili naručiti na mail office@isi.ac.rs

Knjiga se može kupiti i na Knjižara.com.

06.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.