Posljednji Jugoslaveni – Sjećanja savjetnika Ante Markovića

Posljednji Jugoslaveni – Sjećanja savjetnika Ante Markovića

Organizacije civilnog durštva iz Bosne i Hercegovine (La Benevolencija, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercwegovine i Srpsko građansko vijeća - Pokret za ravnopravnost) organiziraju predstavljanje knjige "Posljednji Jugoslaveni – Sjećanja savjetnika Ante Markovića". Knjigu je objavilo Srpsko narodno vijeće (SNV) iz Zagreba.

Jovan Vejnović je bivši jugoslavenski diplomata u Alžiru, Maroku i Egiptu, savjetnik za međunarodne odnose posljednjega jugoslavenskog premijera Ante Markovića i bivši hrvatski veleposlanik u Libiji. U najvećem dijelu svoje knjige, Vejnović potanko rekonstruira razdoblje od maja 1989., kada je postao savjetnik jugoslavenskog premijera, do 17. decembra 1991., kada je održana posljednja sjednica vlade SFRJ, opisujući događaje u kojima je sudjelovao i iznoseći osobna zapažanja o tom razdoblju, jednome od najdramatičnijih u modernoj povijesti Hrvatske.

U ovoj knjizi je Jovan Vejnović, koji je bio vanjskopolitički savjetnik posljednjeg saveznog premijera Ante Markovića, skicirao posljednje godine jugoslavenske države. O tom vremenu Vejnović je kazao:

“ - Imate situaciju u kojoj vlada pokušava zaustaviti inflaciju što i uspijeva na određen način. Donosi ekonomski program koji daje rezultate, povećava se izvoz, rastu devizne rezerve, ekonomski se aktivnost dinamizira, rastu desetine hiljada malih firmi. Ljudi počinju osjećati dobrobit toga sistema, stabiliziraju se plaće, povećava se kupovna moć. U toj situaciji, u političkom smislu, Jugoslavija se politički razgrađuje. Tri države postupaju na političkom planu kao praktički nezavisne države

Antu su potkopavali, pokušavali prikriveno onemogućiti ono što radi. Prema ispitivanjima javnog mnijenja, Marković je uživao veliku podršku jer se osjećao određen boljitak i stabilizacija. Na žalost, sve je to skupa trajalo vrlo kratko i stvari su se počele raspadati. Da ne govorim kako je MILOŠEVIĆ upao u monetarni sistem i izvukao milijardu i osamsto milijuna dolara. Radili su to i drugi, ali ovo je bio najgore, a Marković nije imao političke instrumente da se s tim pozabavi”.

O knjizi će govoriti:

Mirko Pejanović

FGranjo Topić

Zlatko Dizdarević

Vuk Perišić, moderator

Emir Zlatar, uvodno obraćanje

Jovan Vejnović rođen je 1943. u Mokrom Polju kod Knina. Ekonomist po struci, 1970. zaposlen je u Sekretarijatu za vanjske poslove SFRJ, kako se tada zvalo Ministarstvo vanjskih poslova. Bio je diplomat u Maroku i Alžiru, a u Egiptu ministar savjetnik. Godine 1989. postao je savjetnik posljednjega jugoslavenskog premijera, s kojim je sudjelovao na svim važnim sastancima tog vremena. Nakon raspada savezne vlade izbačen je iz jugoslavenskog ministarstva te se, s obitelji, godinama doslovno borio za egzistenciju. Srpsko narodno vijeće zaposlilo ga je 1998. kao tajnika, 2001. dobio je posao u Ministarstvu vanjskih poslova, a 2005. postao je veleposlanik u Libiji. Danas je aktivan u Savezu antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Društvu Josip Broz Tito.

Promocija će biti u srijedu, 6. marta 2024. u 14:00 sati u velikoj sali Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (Ul. Valtera Perića br. 13) u Sarajevu.

05.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.