Besa – eine albanische Rettung

Besa – eine albanische Rettung

Literaturhaus i Österreichisch-Albanische Gesellschaft iz Beča organiziraju razgovor o knjizi „Besa – eine albanische Rettung“ Wolfganga Wagnera. Riječ je o knjizi koja govori o spašavanju Jevreja u Albaniji tokom Drugog svjetskog rata. Knjiga govori o sudbini jedne izmišljene jevrejske porodice Raab koja je iz Austrija (Amšteten) preko Srbije izbjegla u Albaniju 1939. godine. Albanija je zemlja sa čudnom, ponekad uznemirujućom kulturom. Raabi gotovo uvijek nailaze na prijateljsku dobrodošlicu. Ali od 1941. nadalje, nacisti su započeli i ovdje svoj okrutni posao, koji se povećao od 1943. nakon kapitulacije Italije. A ipak, Albanija će biti jedina zemlja u Evropi u kojoj nijedan Jevrej nije deportiran ili ubijen. Razlog je 'Besa', kodeks časti sa bezuslovnim gostoprimstvom kojim Albanci kriju i štite sve Jevreje, uključujući i one koji su pobjegli iz Evrope, često rizikujući svoje živote.

Priča o porodici Raab, njihovim strahovima, prijetnjama, njihovom nevjerovatnom i bolnom bijegu istinito je prikazana na uzbudljiv i dirljiv način nakon temeljitog istraživanja dnevnika, pisama, fotografija i historijskih studija. To je zadivljujuća istina savremene historije koja je većini bila nepoznata.

O knjizi će u četvrtak 7.3.2024. u 19:00 sati u Literaturhaus u Beču (razgovarati Wolfgang Wagner, Arno Riedel i Robert Pichler.

Izvor: Literaturhaus.

O knjizi se mogu dodatne informacije pronaci na stranici Izdavača.

04.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.