O odnosu partizana i četnika u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata

O odnosu partizana i četnika u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata

Izdavačka kuća “Dobra knjiga” organizira promociju knjige Genocid i otpor u Hitlerovoj Bosni (partizani i četnici, 1941. - 1943.) autora Marka Atille Hoarea.

Knjiga govori o odnosu partizana i četnika u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata i baca novo svjetlo na ustaljene historijske interpretacije. Hoare propituje odnose unutar partizanskog pokreta, razloge njihove pobjede, ali i odnos sa četničkim pokretom čije će se posljedice osjećati i decenijama poslije.

Hoare u ovoj knjizi govori o različitim fazama odnosa partizana i četnika u BiH (od saradnje na početku ustanka preko „hladnog“ do „vrućeg“ rata), ukazuje na nijanse tih odnosa u različitim regijama BiH (Istočna Bosna, Bosanska krajina), traga za uzrocima razlaza partizana i četnika (stvaranje posebne BiH u okviru buduće Jugoslavije ili priključenje BiH Srbiji) i pokazuje zašto su partizani odnijelu prevagu u odnosu na četnike (partizani su uspjeli u svoje redove integrirati Srbe, Muslimane i Hrvate, dok su četnici ostali mononacionalni pokret), ali na kraju postavlja i provokativnu tezu (šta je značilo masovno prelaženje četnika u redove partizana na kraju rata). Knjiga obiluje i nizom drugih provokativnih teza, ali i posve kontroverznih ocjena (Titova razmišljanja o saradnji sa „elementima u oružanim snagama NDH protiv zajedničkog velikosrpskog neprijatelja“...).

Učesnici promocije su:

- Mesud Šadinlija, doktor historijskih nauka, Univerzitet Sarajevo

- Mirnes Kovač, novinar i publicista

- Omer Merzić, urednik

- Izedin Šikalo, izdavač (Dobra knjiga)

- Marko Atilla Hoare, autor

Promocija će se održati u Bošnjačkom institutu, 5.3.2024. (utorak) s početkom u 18:30h.

03.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.