Feministička čitanka

Feministička čitanka

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke organizira promociju knjige Feministička čitanka. Autorice knjige su dr. sc. Damirka Mihaljević, izvanredna profesorica i dr. sc. Martina Planinić, docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

O knjizi će, pored autorica, govoriti:

prof. dr. Asim Mujkić, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu,

prof. dr. Jasminka Hasić - Telalović, Sarajevo School of Science and Technology i

odgovorni urednik mr. sc. Jasmin Branković, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

U današnje vrijeme feminizam se vrlo često ne razumije ili se razumije pogrešno, a nerijetko kod određenog dijela javnosti izaziva zazor i strah. To pokazuje da se o feminizmu malo zna ili da ono što se zna počiva na subjektivnim i paušalnim ocjenama koje se predstavljaju kao spoznajne.

Feminizam je moguće shvatiti samo ukoliko postoji određeno znanje o povijesnom razvoju kritike i programa za sociopolitičke promjene u statusu žena u različitim kulturama.

Knjiga znakovitog naslova Feministička čitanka nastala je upravo iz želje da se feminizam identificira kroz povijest ženskih sloboda (političkih i građanskih prava) što je u osnovi pretpostavka razumijevanja feminističke kritike aktualnih društvenih procesa. Cilj je senzibiliziranje čitatelja o feminističkom diskursu i diskrimacijskim praksama oko nas koje reproduciraju žensku opresiju nekada otvoreno, ali često vrlo suptilno i eufemizirano tako da je mnoge žene i ne prepoznaju.

Javni medijski i politički prostor je zapravo najbolji orijentir stvarne društvene pozicije žene u određenom društvu. Moglo bi se reći da dijagnostika diskriminacije žena i odnosa među spolovima vodi u javni prostor jer je u pozadini uvijek pitanje moći. Diskriminacijske pojavnosti u javnom diskursu često se prihvaćaju kao normalne ili se relativiziraju što predstavlja podrivanje demokratskih institucija i kršenje ljudskih prava žena.

Promocija će biti održana u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, u Svečanoj sali u ponedjeljak, 4. marta/ožujka 2024. godine, sa početkom u 13 sati.

xxx

02.03.2024

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.