Diana Budisavljević. Prešućena heroina Drugog svjetskog rata

Zagrebački izdavač „Profil“ objavio je knjigu pod naslovom „Diana Budisavljević. Prešućena heroina Drugog svjetskog rata“, autorice Nataše Mataušić.

Diana Budisavljević, rođena Obexer, supruga uglednog zagrebačkog liječnika Julija Budisavljevića, organizirala je tokom Drugog svjetskog rata uspješnu široku akciju spašavanja djece iz ustaških logora, kojom je od sigurne smrti izbavila najmanje 7000 djece, organizirala njihov smještaj i vodila detaljnu kartoteku kako bi roditelji nakon rata mogli naći svoju djecu. U teškim ratnim uvjetima pronašla je snage i hrabrosti da slobodno misli, slobodno djeluje i pruža aktivan građanski otpor ustaškom režimu. Čim su na scenu stupile nove komunističke vlasti ta heroina Drugog svjetskog rata u potpunosti je onemogućena u svom radu, oduzeta joj je kartoteka, a ona izbrisana iz povijesti. Ova knjiga do detalja otkriva ko je Diana Budisavljević, šta je napravila, šta o njoj govore njeni suradnici, koliko su joj zahvalna djeca koju je spasila i zašto je osuđena na prokletstvo zaborava. I ko je za to odgovoran. Govori i o tome kako je napokon otkrivena istina o njoj i njenom velikom djelu.

Knjiga je važna i za Bosnu i Hercegovinu, jer je Diana Budisavljević spasila veliki broj djece sa Kozare, koja su nakon njemačke ofanzive 1942. završila u ustaškim logorima.

Izvor: Historiografija.hr i Znanje.hr.

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.