Završen History Fest

Završen History Fest

Četvrti History Fest završen je 5.9.2020. razgovorima o historiji moderne Crne Gore, nacionalnim manjinama u Bosni i Hercegovini između dva svjetska rata, o historiografiji i nacionalizmu, te o saradnji historičara iz Evrope. Hannes Grandits, profesor Univerziteta Humboldt, na kraju Festa je kazao kako je važno da se razvija saradnja među historičarima te da zahvaljujući takvom konceptu History Fest ima važno mjesto na kojem svi mogu nešto naučiti.

Inače, ovogodišnji History Fest, koji je bio posvećen izazovima pluralizma u jugoistočnoj Evropi, održan je u digitalnom formatu i u nešto skraćenoj verziji, ali je ponudio niz kvalitetnih diskusija i razgovora kako o pitanjima raspada Jugoslavije, pluralizaciji političke scene u Bosni i Hercegovini tokom 1990-ih godina, pitanjima odnosa historiografije i nacionalizma, tako i o pojedinim knjigama iz historiografije koje su se pojavile ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u drugim postjugoslavenskim zemljama.

Poseban dio History Festa bila je doktorska radionica, u kojoj su doktoranti iz raznih zemalja Evrope prezentirali svoja istraživanja o izazovima pluralizma u jugoistočnoj Evropi u doba kasnoga socijalizma.

Organizator History Festa bilo je Udruženje za modernu historiju, uz podršku partnera: Open Society Fund, Heinrich-Böll-Stiftung, forumZFD, Friedrich-Ebert-Stiftung i drugih.

Čitav History Fest moguće je pratiti na oficijelnoj stranici, kao i na youtube kanalu

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.