Časopis za suvremenu povijest

Časopis za suvremenu povijest

Hrvatski institut za povijest je objavio drugi broj Časopisa za suvremenu povijest u 2020. godini. U tematskom bloku Modernizacija kroz infrastrukturu objavljena su četiri rada: o zagrebačkoj stanogradnji u urbanističkim planovima od 1945. do 1990; o nacionalnom parku Plitvička jezera i komunalnoj infrastrukturi kao podlozi za turistički razvoj; o povijesti elektrifikacije Šibenika i okolice te o izgradnji i puštanju u rad svjetionika u Savudriji 1818. godine, za čiju rasvjetu je korišten destilirani plin dobivan od uglja iz istarskih rudnika.

Drugi dio časopisa donosi radove o heraldičkim oznakama Družbe „Braća Hrvatskog zmaja“, broju žrtava logora Jasenovac, životu Franje Urbanyja, upravno-policijskog službenika iz razdoblja prije ulaska Hrvatska u Kraljevstvo SHS, koji je poslije 1918. odigrao važnu ulogu u reorganizaciji zagrebačke policije u skladu sa interesima nove države.

Za historiografiju u BiH posebno je važan rad o službenicima u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1918, koji su bili „mostovi koji su spajali stanovnike Bosne i Hercegovine sa Zemaljskom vladom“.

Čitav broj dostupan Ovdje

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.