Multikulturni gradovi Habsburškog carstva – zamišljene zajednice i konflifiktni susreti

Multikulturni gradovi Habsburškog carstva – zamišljene zajednice i konflifiktni susreti

CEU PRESS je obavio knjigu „Multicultural Cities of the Habsburg Empire, 1880–1914. Imagined Communities and Conflictual Encounters“ autorice Catherine Horel.

Riječ je o knjizi u kojoj se analiziraju socijalne, etničke i kulturne različitosti u 12 gradova na prijelazu 19. i 20. stoljeća u Habsburškom Carstvu. Autorica je analizirala gradove Arad, Bratislava, Brno, Chernivtsi, Lviv, Oradea, Rijeka, Sarajevo, Subotica, Temišvar, Trst i Zagreb.

Autorica se u knjizi fokusira na svakodnevni život sa kojima se suočavaju stanovnici gradova krajem 19. i početkom 209. stoljeća (udruženja, škole, općinska politika). Knjiga izbjegava bilo kakvu idealizaciju monarhije kao raja mirnog multikulturalizma, a izbjegava i preuveličavanje sukoba. Autorica tvrdi da je svijet habsburških gradova bio dinamičan prostor u kojem su koegzistirali mnogi modeli i stvarali vitalnost, oponašanje i sukobi. Modernizacija je dovela do raspada starih struktura, ali i mobilnosti, napretka obrazovanja, eksplozije asocijativnog života i stalno rastuću kulturnu ponudu.

Catherine Horel je voditeljica istraživanja u Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (Centre national de la recherche scientifique – CNRS) i profesorica na Sveučilištu Paris I Panthéon-Sorbonne. Stručnjak je za savremenu povijest Srednje Evrope. Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije iz Zagreba je 2015. u prijevodu na hrvatski jezik objavio njenu knjigu „Vojnici između nacionalnih fronti. Ukidanje Vojne krajine i razvoj Kraljevskog ugarskog domobranstva u Hrvatskoj i Slavoniji 1868.-1914.“

Izvor: CEU PRESS.

12.09.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.