Imperial Cities in the Tsarist, the Habsburg, and the Ottoman Empires

Imperial Cities in the Tsarist, the Habsburg, and the Ottoman Empires

Izdavačka kuća „Routledge“ je objavila knjigu pod naslovom „Imperial Cities in the Tsarist, the Habsburg, and the Ottoman Empires“, koju su uredili Ulrich Hofmeister i Florian Riedler.

Knjiga istražuje različite načine na koje je carska vlast konstituirala i oblikovala gradove istočne Evrope do Prvog svetskog rata u Ruskom, Habsburškom i Otomanskom carstvu. U ova tri carstva, gradovi su služili kao središta carske vladavine: njihove institucije i infrastruktura omogućile su difuziju moći unutar imperija, a istovremeno su služile i kao pozornice na kojima je carstvo bilo prikazano u monumentalnoj arhitekturi i javnim ritualima. Do danas, mnogi gradovi posjeduju izrazito imperijalno naslijeđe u obliku materijalnih ostataka, grupa stanovnika ili sjećanja koja oblikuju percepciju in- i autsajdera. Prilozi ovom svesku detaljno se bave carskim zapletima desetak gradova iz dugoročne perspektive koja seže do osamnaestog stoljeća. Analiziraju se carske prijestolnice, kao i manji gradovi na periferiji. Svi su oni “carski gradovi” u smislu da posjeduju tragove carske vladavine. Upoređujući tri carstva istočne Evrope, ovaj svezak nastoji uspostaviti zajedništva u ovoj specifičnoj geografiji i istaknuti trans-imperijalnu razmjenu i preplitanje.

U ovom zborniku je i jedan članak o Sarajevu, odnosno sarajevskoj čaršiji u habsburško doba (Empire after Empire. Austro-Hungarian Recalibration of the Ottoman Čaršija of Sarajevo), koji je pisala Aida Murtić, arhitektica i doktorant historije umjetnosti na Univerzitetu Heidelberg.

Ova knjiga je namijenjena prvenstveno studentima i naučnicima podjednako zainteresiranim za carsku i kolonijalnu historiju, urbanu historiju i evropsku historiju.

Ulrich Hofmeister je historičar na Univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu, gdje vodi istraživački projekat o ruskom urbanom planiranju tokom osamnaestog stoljeća. Njegovi istraživački interesi obuhvataju carsku historiju Ruskog carstva i Sovjetskog Saveza, kao i rusku urbanu istoriju. Objavio je monografiju o ruskim predstavama imperijalne civilizacijske misije u srednjoj Aziji (Die Bürde des Weißen Zaren, 2019).

Florian Riedler je naučni koordinator istraživačke mreže Trana-ottomanica na Univerzitetu u Lajpcigu, Njemačka. Njegovi istraživački interesi uključuju osmansku urbanu historiju, studije migracija i mobilnosti, te historiju infrastrukture na osmanskom Balkanu. Među njegovim najnovijim publikacijama je knjiga koju je kourednik je The Balkan Route: Historical Transformations from Via Militaris to Autoput, (Balkanska ruta: historijske transformacije od Via Militaris do Autoputa, 2021.

Izvor: Routledge.

11.09.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.