Trideset godina rada „Preporoda“ u Gradačcu

Trideset godina rada „Preporoda“ u Gradačcu

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ iz Gradačca je objavila knjigu „Trideset godine Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Gradačac 1991-2021“ autora Muhameda Bege Gradaščevića. Urednik knjige je Kadira Abdulahović.

Nakon obnavljanja „Preporoda“ 1990. godine, formirano je niz općinskih odbora diljem Bosne i Hercegovine, pa je tako i u Gradačcu 11.1.1991. održana osnivačka skupština, a za prvog predsjednika je izabran Muhamed Bego Gradaščević. Prvo sjedište općinskog odbora je bilo u zgradi bivše medrese Muradija, jer je tu u razdoblju između dva svjetska rata bila muslimanska čitaonica „Hamijet“. Društvo je odmah počelo organizirati tribine, predavanja, promocije knjige i vrlo brzo se izgradilo kao važno kulturno središte u gradu Gradačcu

Na početku agresije društvo i njegovi članovi su se priključili odbrani grada. Gradačac je napadnut 18. juna 1992. i narednih godina je bio pod stalnom artiljerijskom paljbom. U ratnim uvjetima održana je 23.12.1994. Skupština društva „Preporod“ na kojoj je za novog predsjednika izabrana Sadeta Subašić, a Muhamed Bego Gradaščevć je postao dožvotni počasni predsjednik.

U ovoj monografiji o „Preporodu“ Gradačac opisuju se teški uvjeti rada „Peporoda“ koji je postao „topli kutak“ za sve poštovatelje kulture u Gradačcu, te se donose osnovne informacije o saradnji gradačačkog „Peporoda“ sa onim iz drugih gradova (Tuzla, Lukavaci drugi). Pokazuje i kako je „Preporod“ organizirao prikupljanje ljetine za opkoljeno Sarajevo, kada je jedan veliki šleper hrane iz Gradačca ušao u Sarajevo 1995. godine. Osim toga, u samom gradu je organiziran niz izložbi, tribina, predavanja, promocija knjiga, što je nastavljeno i nakon 1996. godine. U monografiji se hronološki prati rad „Preporoda“ po godinama od osnivanja 1991. sve do 2021. godine. Za čitavo to vrijeme „Preporod“ je bio „stjecište najznačajnijih i najkvalitetnijih sadržaja“ u gradu. Pokazuje se i kako se „Preporod“ razvija u organizacionom smislu (poslije Sadete Subašić za predsjednika je izabran Ernes Mustafić: 2002-2006, Sead Berbić: 2006-2010, Kadira Abulahović: 2010-2014, te Nadira Pamuković: 2014 do sada. U monografiji se detaljno prati rad „Preporoda“ tokom godina, ukazuje na najvažnije izazove i dostignuća (objavljene knjige, organizacija skupova, promocija, izložbi i slično).

Posebna pažnja se posvećuje prvom predsjedniku „Preporoda“ u Gradačcu, čija je djelatnost ostavila dubok trag u radu ne samo ovog društva nego i Gradačca općenito. Riječ je o doprinosu Muhameda Bege Gradaščevića (umro 6. oktobra 2018. godine), koji je i najzaslužniji ne samo za razvoj „Preporoda“ nego i nastajanje ove vrijedne monografije. Zbog toga je ova mongrafija ne samo svjedočanstvo o radu „Peporoda“ kao društva, nego i svjedočanstvo o doprinosu pojedinca razvoju zajednice.

Monografija obiluje brojnim fotografijama i fasimilima dokumenata, te će sigurno biti važna za dalja istraživanja uloge „Preporoda“ u očuvanju i razvoju nacionalne kulture, ali i Bosne i Hercegovine kao cjeline.

05.09.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.