Revizionistički udžbenici historije

Revizionistički udžbenici historije

Ruska vlada predstavila je na početku školske 2023/2024. godine nove udžbenike historije. Jedan od udžbenika je Historija Rusije od 1945. do 21. vijeka. Udžbenik je revizionističkog karaktera i ima za cilj opravdati rusku agresiju na Ukrajinu.

Na početku udžbenika je citat sadašnjeg ruskog predsjednika Vladimira Putina: „Prvo mora da se prizna da je raspad Sovjetskog Saveza bio najveća geopolitička katastrofa stoljeća“.

Ovaj udžbenik je dokaz politizacije historije u Rusiji. Slični primjeri politizacije postoje i u drugim zemljama, kako onim koje su članice Evrpske Unije (Mađarska i Poljska), tako i u zemljama jugoistočne Evrope.

Podsjećamo, „u slučaju Mađarske, vladajući Fidesz, relativizuje ulogu Mađarske u holokaustu postavljanjem kipova ili spomenika, poput budimpeštanskog Memorijala žrtvama njemačke okupacije, za koji kritičari kažu da relativizuje ulogu Mađarske u deportaciji više od 440.000 Jevreja tokom holokausta. Otvaranjem muzeja, poput kontroverzne "Kuća terora" u Budimpešti za koju se navodi da je napravljena zbog ličnih i političkih razloga Viktora Orbana.

Poljska je imala epizodu u kojoj se sporila sa uglednim profesorom sa američkog Univerziteta Princeton, Janom Tomaszom Grossom kojem je mogao biti oduzet Orden za zasluge dodijeljen 1996. zbog komentara o saučesništvu poljskih seljaka u progonu Jevreja.

Primjera revizionističkih udžbenka historije iz jugoistočne Evrpe je toliko da ih je teško i navesti u jednoj informaciji.

03.09.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.