(Ne)suočavanja s lošom prošlošću u Srbiji

(Ne)suočavanja s lošom prošlošću u Srbiji

Izdavačka kuća „Fabrika knjiga“ i forumZFD objavili su knjigu „U krugu negacije. Godine parlamentarnog (ne)suočavanja s lošom prošlošću – slučaj Srbija“, autorke Sofije Mandić.

Knjiga “U krugu negacije” jeste hronološko i tematsko predstavljanje diskusija o nedavnoj ratnoj prošlosti Srbije u Narodnoj skupštini. Diskusije obuhvataju period od 1997. do 2020, kada se navršilo 25 godina od zaključenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (tzv. Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995). Tematski, diskusije se odnose na oružane i ratne sukobe koji su se dogodili na teritoriji i tokom raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije te Savezne Republike Jugoslavije, a o kojima se diskutovalo u Narodnoj skupštini Republike Srbije i poslije nestanka te dvije države.

Na portalu Peščanik objavljen je dio iz knjige u kojem se kao primjer uzimaju diskusije u Skupštini Srbije povodom usvajanja „Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici“ i „Deklaracije o osudi zločina nad Srbima i građanima Srbije“. Poslanici su glasali za prvu pod uvjetom da se usvoji i druga deklaracija, koja se tako pojavljuje kao idejna i politička protivteža prvoj.

O autorki:

Sofija Mandić je rođena 1986. u Novom Sadu. Diplomirana je pravnica, posrednica u mirnom rešavanju sporova i aktivistkinja za ljudska prava. Radi u Centru za pravosudna istraživanja (CEPRIS), a prethodno je bila angažovana u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku i Nacionalnom demokratskom institutu. Autorka, koautorka i urednica je brojnih analiza o vladavini prava, stanju ljudskih prava u Srbiji i njihovoj perspektivi.

Izvor: Fabrika knjiga.

Odjeci: Portal Historiografija.hr.

02.09.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.