Makedonka: glasilo AFŽ-a, povijesna iskustva i kulturno pamćenje

Makedonka: glasilo AFŽ-a, povijesna iskustva i kulturno pamćenje

Najnovija znanstvena istraživanja periodike u bivšoj Jugoslaviji, posebice onih koje su pokretale i uređivale žene u međuratnom razdoblju i nakon Drugog svjetskog rata, iznijela su na vidjelo pitanja o njihovom mjestu u politici sjećanja danas. Te su publikacije marginalizirane u historiografskom kanonu, a uvjeti njihova čuvanja i institucionalnog tretmana ostaju upitni. Ipak, one ostaju jedinstven povijesni izvor koji nudi uvid u reprezentaciju žena u narativima makedonske prošlosti, izvan stereotipne imagologije.

Između 2020. i 2022. Centar za istraživanje nacionalizma i kulture (CINIK-Skopje) pokrenuo je projekt pod nazivom “Nevidljivi arhivi”, čiji je cilj bio sustavno prikupljanje i analiza izvora povezanih s poviješću žena. Projekt su vodile povjesničarka Ivana Hadjievska i antropologinja Jana Kocevska, s timom međunarodnih istraživača. Projekt ne nudi samo akademsku perspektivu, već također potiče institucionalne i građanske intervencije. Te intervencije uključuju izradu priručnika s preporukama za poboljšanje stanja o ovim temama u obrazovnim i znanstvenim procesima, poticanje institucionalno-akademsko-aktivističke suradnje, te angažiranje na digitalizaciji izvora povezanih sa sudjelovanjem žena u povijesti.

Zbirka tekstova Nevidljivi arhivi nudi kritički i tematski pristup povijesti časopisa Makedonka. Peteročlani istraživački tim ispituje njegove političke (Ivana Hadjievska), društvene (Jana Kocevska), emancipacijske (Darko Leitner-Stojanov), književne (Manja Velickovska) i umjetničke aspekte (Hristina Ivanoska). Projekt ima za cilj rasvijetliti marginalizaciju Makedonke u historiografskom kanonu te uvjete njezina čuvanja i institucionalnog tretmana. Tim ističe važnost digitalizacije Makedonke kako bi bila dostupna izvan lokalnog makedonskog konteksta i obogatila jugoslavistiku i periodiku. Projekt “Nevidljivi arhivi” nadovezuje se na prošlogodišnji projekt koji se fokusirao na (ne)vidljivost žena u tisku tiskanom ili cirkuliranom na području Vardarske Makedonije između dva svjetska rata (1918-1941).

Predstavljanje istraživanja povijesti časopisa AFŽ-a "Makedonka" koje su provele povjesničarka Ivana Hadjievska i antropologinja Jana Kocevska, bit će u subotu, 20. maja 2023 u 18:00 sati u Zagrebu, u društveno-kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16/II).

Izvor: voxfeminae.

16.05.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.