Sarajevo Singular Plural

Sarajevo Singular Plural

Friedrich Ebert Stiftung organizira promociju knjige “Sarajevo Singular Plural”. Riječ je o knjizi koja spaja umjetnost, urbanizam s filozofski i antropološki orijentiranim esejima, kako na konceptualnoj razini, tako i u prijelomu knjige i visokokvalitetnom tisku. Urednici knjige, Christophe Solioz, Jakob Finci i Wolfgang Petritsch knjigu su objavili u čast prijatelja, pokojnog profesora Zdravka Grebe.

Promocija će se održati u Kinu Meeting Point u ponedjeljak, 8. maja 2023. u 18:00. sati.

Osvrt na ovu knjigu je objavio Neven Anđelić u sarajevskom listu Oslobođenje. Riječ je o knjizi u kojoj je svoje eseje o Sarajevu objavilo oko trideset saradnika. Asim Mujkić se poziva na Györgyja Lukácsa i Karla Marxa, ali i na Zdravka Grebu, čiji su lik i djelo u podnaslovu projekta: “Prilozi u čast Zdravka Grebe”. Mujkić citira Profesora iz 1992. da “sve što možeš biti je manje-više nacionalista ili nacionalni izdajnik”, što nas dovodi u situaciju analiziranja pogleda i Nancyjevih ogleda o identitetu i gradu shvaćenom kao zajednica, društvo i prostor. Grebo se javno protivio nametnutim identitetskim svrstavanjima brojnim akcijama, jedna od upečatljivih je štampanje majice s motivom sa zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu. Mujkić kontekstualizira za ZAVNOBiH pripremljene principe Rodoljuba Čolakovića o negativnoj identifikaciji BiH - ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska - uvodeći neke ideje Negrija i Hardta sa njihovom ljevičarskom kritikom “teološkog principa” suverenosti. Tako je vidljivo da su Sarajevo i BiH nudili i testirali neke ideje o savremenim zajednicama i suverenitetu pedesetak godina prije nego će Antonio Negri i Michael Hardt uliti nadu globalnoj ljevici svojom knjigom “Imperija”.

Zdravka Grebe se prisjeća i Ferida Duraković, koja podsjeća na strašnu noć početkom rata koju je provela s “dragim prijateljima Lidijom i Zdravkom Grebo u Domu mladih” jer zbog pucanja nisu mogli do svojih kuća, a potom i na divnu noć pri kraju rata kada je zatrudnjela i kasnije postala majkom “željenog djeteta usred buke rata, bijesa, tišine, poezije - i potom opet, uprkos svemu, otkrila značenje života”.

Igor Štiks, oslanjajući se na fotografije Milomira Kovačevića Strašnog,, u svom eseju o Ulici maršala Tita daje vremenski razvoj “najprominentnije ulice modernog grada”. Tokom opsade “Titova je prazna. Grad je mrtav. Bez tijela. Bez ikoga. Niko osim fotografa da svjedoči o prostoru iz kojeg su građani nestali. Neka od njihovih tijela su na linijama fronta, neka su sakrivena u podrumima, neka su daleko u izbjeglištvu, a neka su u svježe iskopanim grobovima”.

Selma Harrington opisuje ovo arhitektonsko dostignuće zgrade Historijskog muzeja kao “upečatljivi dizajn u stilu najprominentnijih modernista poput Le Corbusiera i Miesa van der Rohea”. Preko ceste je današnji Unitic kompleks čije potencijalno unakazivanje je sudskim postupkom uspio spriječiti velikan sarajevske arhitekture Ivan Štraus. Njegovo drugo djelo u susjedstvu, nekadašnji hotel Holiday Inn, dobio je aneks koji skrnavi simbol grada. Da je Štraus živ, vjerovatno bi ustao protiv nastavka urbicida i betoniranja grada. Dio Marindvora izgrađen je po idejama Juraja Neidharta, Le Corbusievog učenika. “Neidhart je predlagao urbanističku strategiju gdje bi okolne šume sa planina se spustile u srce grada serijom zelenih koridora”, navodi Kenan Vatrenjak uz zaključak da prijedlog “nažalost, nikada nije podržan”.

We invite you to attend the promotion of the book “Sarajevo Singular Plural” that will take place at Meeting Point Cinema in Sarajevo on Monday, May 8th, from 18:00. This unique edition combines art, urbanism, with philosophical and anthropological essays, both on the conceptual level, and in the layout and high-quality print. The book editors, Christophe Solioz, Jakob Finci, and Wolfgang Petritsch have dedicated the book to their belated friend, Zdravko Grebo.

07.05.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.