„Narodno blago“ Nikole Kašikovića

„Narodno blago“ Nikole Kašikovića

SPKD "Prosvjeta" iz Sarajeva organizira promociju reprinta kapitalnog djela Nikole Kašikovića - "Narodno blago", u dva toma. Ovo djelo originalno je štampano 1922. godine, ali i nakon jednog vijeka, ono je i još zanimljivije, jer daje uvid u prošlost, u umotvorine, pjesme i zapise jednog prohujalog vremena, naše baštine i istorije. Danas je "Narodno blago" zaboravljeno i izgubljeno, i skoro je nemoguće pronaći originalne primjerke, tako da je ovaj reprint povratak publicističkog rada Nikole Kašikovića današnjim generacijama, i još jedan doprinos očuvanju tradicije i kulture srpskog naroda na području Bosne i Hercegovine.

Nikola Kašiković je rođen u Visokom kod Sarajeva 1861. godine. Bio je urednik lista Bosanska vila i jedan od utemeljitelja Srpskog prosvjetnog kulturnog društva Prosvjeta. Umro je 1927. godine u Sarajevu, ne dočekavši objavljivanje zbirke narodnih umotvorina Narodno blago, na čijoj pripremi je dugo radio. Sahranjen je o državnom trošku na Starom pravoslavnom groblju u Sarajevu.

Na promociji će o etnološkom značaju očuvanja od zaborava običaja i istorije govoriti etnolog i antropolog Branko Pjević, a o samoj knjizi i radu i djelu Nikole Kašikovića, Marijana Petronić, bibliotekar savjetnik u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo, te Dejan Garić iz SPKD "Prosvjeta" Sarajevo.

Promocija je u ponedjeljak, 8.5. u 20 sati, u prostorijama "Prosvjete", Sime Milutinovića Sarajlije 1. Ulaz je slobodan.

07.05.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.