Žene i ustaški pokret

Žene i ustaški pokret

Izdavačka kuća „Srednja Europa“ je objavila knjigu „Žene i ustaški pokret. Uključenost, sudjelovanje, nepravda“, autorice Martine Bitunjac (s njemačkog preveli Ivana Cvijović Javorina i Marko Javorina).

U knjizi se istražuju uloge, stavovi i načini djelovanja pripadnica i simpatizerki ustaškog pokreta, koje su od početka bile uključene u izgradnju Nezavisne Države Hrvatske i njezine „narodne zajednice“. Iz perspektive proklamirane ustaške slike žene s jedne te stvarnih uloga žena s druge strane, želi se prikazati kakvu su sliku ženstvenosti pripadnice pokreta same propagirale i u kojoj su je mjeri uistinu živjele.

Iako je NDH u svojoj propagandi veličala tradicionalnu patrijarhalnu ulogu žena, ustaške akterice obnašale su razne režimske i političke dužnosti. Bile su dužnosnice u okviru jedinih dopuštenih ženskih organizacija, u Ženskoj ustaškoj mladeži i Ženskoj lozi hrvatskog ustaškog pokreta, u vojsci su služile kao pilotkinje ili administrativne pomoćnice te su kao autorice rasističkih i nacionalističkih članaka podupirale ustašku propagandu.

MARTINA BITUNJAC, povjesničarka, docentica je na Povijesnom odsjeku Sveučilišta u Potsdamu, znanstvenica na Moses Mendelssohn centru za europsko-židovske studije i urednica časopisa Zeitschrift für Religions- und Geistesgeschichte. Istražuje povijest Drugog svjetskog rata, žrtve Holokausta, žensku povijest i kulturu sjećanja. Na hrvatskom je objavljena njena knjiga Lea Deutsch. Dijete glume, glazbe i plesa.

Izvor: Srednja Europa.

05.05.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.