Geografija i nacionalističke vizije međuratne Jugoslavije

Geografija i nacionalističke vizije međuratne Jugoslavije

Izdavačka kuća „Srednja Europa“ je objavila knjigu „GEOGRAFIJA KAO SUDBINA. Geografija i nacionalističke vizije međuratne Jugoslavije“ autora Vedrana Duančića. Knjigu je s engleskoga prevela Mirjana Markovinović.

Ovo je knjiga o specifičnoj struci čiji su pripadnici igrali iznimnu ulogu u izgrađivanju i rušenju međuratne Jugoslavije – o geografiji i geografima.

Knjiga istražuje vezu između moderne povijesti i sadašnjosti jugoistočne Europe, opisujući isprepletene povijesti geografije u međuratnoj Jugoslaviji. Autor stvara trovalentnu studiju o vezi između geografije kao znanosti u usponu unutar akademskih krugova koji izučavaju južnoslavenske zemlje, geografije kao zbroja radova koji se bave Jugoslavijom i nekolicine političkih projekata u međuratnom razdoblju. U središte svog interesa stavlja geografiju čiji su praktikanti odigrali znakovitu ulogu u stvaranju i rušenju međuratne Kraljevine SHS, odnosno, nakon 1929, Kraljevine Jugoslavije. Autor pokazuje da su geografi imali središnju ulogu u povezivanju vremena i prostora, odnosno povijesti i geografije. Na taj način su geografi istraživali fizičke i kulturološke karakteristike međuratnog krajobraza novonastale južnoslavenske državne zajednice, povezujući te zaključke s poviješću južnoslavenskih „plemena” i prosperitetom Jugoslavije. Ova je knjiga stoga izuzetno vrijedna kao prva knjiga koja opisuje razvoj geografije kao discipline u Hrvatskoj, ali i što taj razvoj kontekstualizira u okvirima kulturnog, društvenog i političkog razvoja hrvatskog naroda.

Vedran Duančić, povjesničar moderne intelektualne povijesti i povijesti znanosti. Doktorirao je na Europskom institutu u Firenci. Radi na Sveučilištu Alpe-Adria u Klagenfurtu.

Izvor: Srednja Europa.

26.04.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.