Hrvatska i Srbija prema vlastitoj povijesti

Hrvatska i Srbija prema vlastitoj povijesti

Izdavačka kuća „Srednja Europa“ iz Zagreba je objavila novu knjigu "Hrvatska i Srbija prema vlastitoj povijesti" (autor Tomasz Stryjek) .

Knjiga sadrži dubinsku, jasnu i beskompromisnu analizu politika sjećanja u Hrvatskoj i Srbiji smještenu u politički i društveni kontekst njihova povijesna razvoja tijekom zadnjih nekoliko desetljeća. Autor pokazuje kako su politike bile važan element procesa tranzicije, ali i kako su utjecale na promjene u društvu. Prikupio je iznimno bogat materijal na kojem je utemeljio svoje teze. Ova knjiga u svome je poljskom izdanju čitateljima pružila sjajan uvid u složenost procesa koji su se događali u Hrvatskoj i Srbiji na polju politike povijesti. Stryjekovi zaključci, zahvaljujući blagodati nepristranosti i za ove prostore neobičnoj vizuri gledanja, mogu čitateljima hrvatskog prijevoda uistinu otvoriti nove vidike i potaknuti na promišljanja i daljnja istraživanja, a zasigurno će izazvati i burne rasprave.

„[…] cilj rada je na primjeru Hrvatske i Srbije prikazati politiku sjećanja kao bitnu komponentu procesa transformacije u postkomunističkim zemljama Srednjoistočne Europe, posebice postfederalnih. Hrvatska, koja je proglasila neovisnost 1991, i Srbija, nakon što je proglasila novi oblik države 1992. (u vezi s Crnom Gorom), morale su se prvenstveno suočiti s Drugim svjetskim ratom i komunističkom vladavinom kao onim razdobljima u prošlosti koja do sada nisu bila predmetom neovisnih povijesnih istraživanja, slobodne javne rasprave i djelovanja pravosudnog sustava koji poštuje zakon.“

Knjigu je s poljskoga prevela Magdalena Najbar-Agičić.

Tomasz Stryjek (rođ. 1964) povjesničar je i politolog koji radi u Institutu za političke studije Poljske akademije znanosti u Varšavi. Bavi se proučavanjem kolektivnog sjećanja, politike sjećanja i identitetskih politika u Srednjoj i Istočnoj Europi nakon 1991. godine te poviješću Ukrajine i poljsko-ukrajinskih odnosa u 19. i 20. stoljeću.

Izvor: Srednja Europa.

24.04.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.