Ahmići - Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana

Ahmići - Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana

Izdavačka kuća Bybook iz Sarajeva najavljuje knjigu "Ahmići: Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana“ (autor Thomas Obruča). Knjigu je sa njemačkoga jezika prevela Amela Sejmenović.

„Ovo je priča o trinaestogodišnjem Adnanu. U vihoru rata u Bosni i Hercegovini svjedočio je brutalnom ubistvu svojih roditelja i sestre, a i sam je teško ranjen vatrenim oružjem. Ovaj trenutak označava početak njegove borbe za preživljavanje. Potpuno sam, posljednjim atomima snage, uspijeva se sakriti u kuću oštećenu u podmetnutim požarima, nadajući se da će izbjeći bitke koje još uvijek bjesne, preživjeti i konačno biti spašen. Ali i u skrovištu nastavlja se njegovo mučeništvo.

“Psihološko remek-djelo historijskog značaja – tragedija malog bosanskog sela u 20. stoljeću. Šokantan primjer kako su etnički različite grupe koje su generacijama živjele zajedno i prihvatale tuđu vjeru, običaje i navike, uvučene u ponore ljudskosti. Dječak, koji je i sam bio teško ozlijeđen, svjedočio je ubistvu svoje porodice. Samo njegova neuništiva volja omogućila mu je da preživi ovih osam dana.“ (Thomas Müller, kriminalistički psiholog i bivši šef Kriminalističke psihološke službe Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije).

“Neophodno štivo za svakoga ko se želi uhvati u koštac s ludilom ratnih zločina.“ (Manfred Nowak, univerzitetski profesor iz oblasti ljudskih prava (Beč) i glavni sekretar Globalnog kampusa ljudskih prava (Venecija)

Izvor: Bybook.

14.03.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.