Podsjećanje na naučne rezultate profesora Mustafe Imamovića

Podsjećanje na naučne rezultate profesora Mustafe Imamovića

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u Gradačcu organizira „Gradačačke razgovore posvećene prof. dr. sc. Mustafi Imamoviću“. Na naučne rezultate profesora Mustafe Imamovića podsjetit će Husnija Kamberović, Amira Turbić Hadžagić i Nedim Rabić, uz moderiranje Edina Mutapčića.

Razgovor će se održati u Gradačcu, u prostorijama BZK „Preporod“, u petak 20.1.2023. u 18:00 sati.

Podsjećamo, Mustafa Imamović je rođen 1941. u Gradačcu. Studije pravo je završio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gdje je započeo karijeru kao docent, ali je ubrzo prešao na Pravni fakulteti Univerziteta u Sarajevu. Imamović je autor sa izuzetno velikom bibliografijom i širokim dijapazonom interesa. Njegova knjiga o pravnom položaju i političkom razvitku Bosne i Hercegovine u austrougarsko doba još uvijek je jedna od najuticajnijih knjiga u našoj historiografiji. Bavio se brojnim historijskim temama (historijom vjerskih zajednica, pitanjima bosanskohercegovačke emigracije ...), ali je u središtu njegovog interesa bila nacionalna historija Bošnjaka, o čemu je napravio sintezu objavljenu u nekoliko izdanja.

Osim što se bavio naukom, profesor Imamović je bio vrlo aktivan intelektualac na društvenoj sceni. Njegova javna predavanja, tekstovi koje je pisao za dnevne i sedmične novine, intervjui – duboko su secirali bosanskohercegovačku stvarnost.

Umro je 23. januara 2017. u Sarajevu. Njegova biblioteka i ostala pisana ostavština pohranjeni su u „Spomen sobi Mustafa Imamović“ u okviru biblioteke u Gradačcu. Jedna ulica u njegovom gradu Gradačcu nosi naziv „Ulica Mustafe Imamovića“.

19.01.2023

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.