Nepristajanje. Antiratni pokreti i nezavisni mediji u Srbiji 90-ih

Nepristajanje. Antiratni pokreti i nezavisni mediji u Srbiji 90-ih

U petak, 18. novembra 2022. pokrenut je sajt pod nazivom "Nepristajanje. Antiratni pokreti i nezavisni mediji u Srbiji 90-ih". Sajt je dio projekta o izgradnji „Muzej devedesetih“ koji je inicirao Kulturni centar Grad (Beograd) sa idejom sakupljanja i čuvanja od zaborava izvora i svjedočanstva o poslednjoj deceniji 20. stoljeća na prostoru nekadašnje jugoslovenske države.

Dubravka Stojanović za naš portal o ovoj inicijativa kaže: „Bilo nam je vazno da sacuvamo sjećanja najvažnijih aktera, da pronadjemo dokumente koji se nalaze po privatnim arhivima, fiokama, tavanima, podrumima, da ih digitalizujemo i postavimo na naš digitalni arhiv. Motivisao nas je strah da će to sve nestati, da neće moći da se napiše istorija otpora 90ih. Svjesni smo da je mnogima upravo to u interesu. Zato smo se bacili na posao, sve to uradili i otvorili sada sajt svima koji o tome žele nešto da saznaju, ali i da istražuju. To je i nas poziv svima koji imaju dokumente da nam ih osalju. Arhiv je otvoren! Ovaj sajt je prvi korak naše ekipe ka izložbi "Lavirint 90ih“, koju planiramo za proljeće 2023, a naš krajnji cilj je pravljenje Muzeja 90ih, u kome će i ova borba imati svoje vazno mjesto“.

Ana Radaković, Dejan Ubović, Dubravka Stojanović, Igor Štiks, Sanja Radović

Iza ovog sajte stoje Dubravka Stojanović, Igor Štiks, Sanja Radović i Ana Radaković, sve pod krovom KC Grad i Dejana Ubovića.

23.11.2022

Komentari

Samo registrovani korisnici mogu komentarisati. Prijavi se!

Nema komentara.